BiH

Zrak u Sarajevu najzagađeniji i opasan po zdravlje stanovnika

Građani BiH guše se u otrovnom zraku, opasnom za ljudski život

U Sarajevu je jutros vazduh zagađen i može imati ozbiljne posljedice po zdravlje stanovnika, podaci su portala “Ekoakcija”.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, lica sa respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom.

Zbog pogoršanja kvaliteta vazduha i vremenskih prilika koje mu pogoduju, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provođenja Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha proglasilo je epizodu “pripravnost” na području Kantona Sarajevo.

Na osnovu podataka koje prikuplja servis “Air visual”, jutros u 7 sati Sarajevo je imalo najzagađeniji vazduh na svijetu sa indeksom kvaliteta 333.

U Visokom je indeks kvaliteta 260, a u Zenici 206, zbog čega je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe stanovnika.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Nezdrav vazduh je u Doboju sa indeksom kvaliteta 193, na Palama 190, u Prijedoru 188, Istočnom Sarajevu 181, Goraždu 180 i Banjoj Luci 158.

Građanima se preporučuje da izbjegavaju duže boravke na otvorenom i da smanje fizičke aktivnosti, te nose odgovarajuće zaštitne maske. Ne preporučuju se duže provjetravanje prostorija usljed velike koncentracije štetnih čestica u vazduhu.

Izvor:dnevniavaz

Povezani članci

BiH – VIŠE OD PET I PO MILIONA ZA 150 SLUŽBENIH LIMUZINA U 2021 GODINI!!!

Urednik Portala

Novalić sa rudarima iftario 300 m pod zemljom: “Jedno od najljepših iskustava”

Urednik Portala

U SDS-u uzavrelo, ne znaju ko će biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Urednik Portala