Sport

ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE POČINJU U PETAK-OLIMPIJSKA BAKLJA KRENULA KA PEKINGU

Olimpijska baklja krenula je jutros skraćenom rutom ka mjestu paljenja plamena u Pekingu na početku Zimskih olimpijskih igara.

Olimpijska baklja stigla iz Grčke

Među prvim nosiocima baklje na trodnevnom putu su košarkaška zvijezda Jao Ming i kineski vojnik Ki Fabao, ranjen prije dvije godine u sukobima na granici sa Indijom. 

Olimpijska baklja koja je stigla iz Grčke u oktobru, putovat će u takmičarske zone, uključujući Žangđijaku u susjednoj provinciji Hebej prije nego što završi svoj put na ceremoniji otvaranja Igara u petak, 4. februara.

Današnja ceremonija počela je kada je zamjenik kineskog premijera Han Ženg zapalio baklju sa predmeta u obliku tradicionalne posude “zan”. Ženg ju je potom predao osamdesetogodišnjem Luo Žihuanu, prvom osvajaču zlatne olimpijske medalje u brzom klizanju za Kinu.

Baklju će nositi više od 1.000 ljudi

Baklju će nositi više od 1.000 ljudi. Olimpijska baklja proći će kraj poznatih lokacija, poput Kineskog zida i LJetnje palate i od onog koji je prošla 2008. godine za LJetnje olimpijske igre u Pekingu.

Ruta je skraćena zbog kovida 19 i samo odabrani članovi javnosti moći će da prate prolazak baklje. Slično će biti i tokom olimpijskih takmičenja koja će se održavati u “zatvorenom krugu” u kojem će biti samo sportisti i članovi olimpijskih timova.

ZOI počinju u petak, 4. februara, a traju do 20. februara.

izvor:dnevni avaz

Povezani članci

Vijeće ministara s 200.000 KM finansira odlazak bh. košarkaša i košarkašica na EP i SP

Urednik Portala

Gdje gledati utakmicu Bosna i Hercegovina – Mađarska?

Urednik Portala

Novak Đoković protjeran iz Australije

Urednik Portala