BiH

ŽELJKO KOMŠIĆ-Niko nema pravo zaboraviti ono što se dešavalo Sarajevu i BiH

Niko nema pravo da zaboravi ono što se dešavalo i Sarajevu i Bosni i Hercegovini, uključujući i ovaj zločin nad građanima Sarajeva – na Markalama, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nakon polaganja cvijeća povodom 28. godišnjice od masakra na pijaci Markale u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako vrijeme prolazi, znam da rane zacjeljuju

– Kako vrijeme prolazi, znam da rane zacjeljuju. Znam, kako vrijeme prolazi, da su ljudi skloni da zaborave neke stvari. Ali, u ime one generacije koja je prošla sve to u ratu u Bosni i Hercegovini, pogotovo u Sarajevu, u ime porodica onih koji su nastradali, u ime ovih žrtava i u ime budućih generacija, mislim da niko nema pravo to da zaboravi – izjavio je Komšić.

Mišljenja je da će se “svako prema tome odnositi na način koliko koga pogađa, koliko koga boli”.

– I to je ljudski. Ali, niko nema pravo da zaboravi ono što se dešavalo i Sarajevu i Bosni i Hercegovini, uključujući i ovaj zločin nad građanima Sarajeva – na Markalama, a bilo ih je nažalost puno i previše – dodao je Komšić.

Prvi od dva masakra na pijaci Markale

U Sarajevu je u subotu intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, molitvom i minutom šutnje obilježena 28. godišnjica od masakra na pijaci Markale.

Prvi od dva masakra na pijaci Markale, u centru Sarajeva, dogodio se 5. februara 1994. godine između 12,10 i 12,20 sati, kada je s agresorskih položaja, koji su se nalazili na području Mrkovića, ispaljena minobacačka granata kalibra 120 milimetara. Granata je pala na prepunu pijacu, ubivši 68 građana, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno.

izvor:dnevni avaz

Povezani članci

MOSTARSKI VATROGASCI POMOGLI ČOVJEKU KOJI NIJE MOGAO SKINUTI PRSTEN. “PADAO JE U NESVIJEST OD BOLOVA”

Urednik Portala

Poslodavci u BiH se hvataju za glavu: ‘Oglasi za posao na sve strane, a radnika – nema’

Urednik Portala

SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD AMFORE

Urednik Portala