Turizam

Vodopad Blihe nebrušeni dijamant u Sanskom Mostu

Vodopad Blihe i Dabarska pećina su nebrušeni dijamanti u pravom smislu te riječi. Netaknuta priroda vam zaista pruža potpuno uživanje i opuštanje u prirodnim blagodetima. Ako se pitate gdje za vikend, a ljubitelji ste prirodnih čuda i ne želite puno da pješačite do takvih predjela, onda su vodopad Blihe i Dabarska pećina pravi izbor za vas.

Sanski Most leži na rijeci Sani i još 8 prelijepih rijeka. Između ostalih tu je i rijeka Bliha koja stvara Blihin skok i predstavlja lijevu pritoku rijeke Sane.

Rijeka Dabar je takođe rijeka koju bismo izdvojili po tome što cijelim svojim tokom nije bila naseljena hiljadama godinama. Samim tim postajemo svjesni činjenice koliko je ova rijeka čista. Vrelo Dabra i Dabarska pećina su jedinstvene oaze mira i ljepote, koje zaista morate doživjeti.

Vodopad Blihe (Blihin skok)
„Vidi mama vauuuu“, tako naši malci odreagovaše pri prvom susretu sa vodopadom Blihe. Ne znamo da li postoje riječi kojima bi se bolje mogao objasniti ovaj prirodni dragulj. Prvi prvom susretu sa njim zanijemite.

Blihin skok je zbog svog značaja i ljepote stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode. Dio je parka prirode „Blihin vodopad“.

Vodopad nikada nije isti. Razlikuje se u zavisnosti od godišnjeg doba, kao i doba dana. Ujutro ga sunce najviše obasjava. Vi izaberite ono što vama najviše odgovara.

Mi smo izabrali proljeće. Željeli smo da vidimo njegovu raskoš i vodenu snagu iako njegova okolina oskudijeva zelenilom. Mada, moraćemo opet doći, čisto poređenja radi 😉.

U rijeci Blihi možete uživati i ako se smjestite na klupe ili pod ladarom smještenoj blizu vodopada. Divno mjesto za pauzu.

Imali smo privilegiju uživati i u krajiškoj srčanosti i dobrodošlici.

default

Stazom se spustite do mlinova. Vjerovatno će vas dočekati veseli mlinar. Napravio je i klupicu da se može odmoriti i prozboriti koja riječ. Tu je i mostić za djecu.

Mlinar se djeci najviše obradova. Uvede ih unutra, održa čas mlinarstva. Voli da djeca znaju kako se to nekad radilo i kako treba i sada da se radi.

Ispred mlina sjekirica i komadi drveta. Ručno pravi drvene kašike. Prodaje ih na licu mjesta. Nema boljeg suvenira. U mlinu možete kupiti i kukuruzno brašno. Baš ono što ste gledali kako se melje.

Kakav čas… Naučiše nešto novo. Najljepše je kada ovako upotpunimo dan sa različitim sadržajima, uživamo i učimo.

Legende o sestrama Blihi i Zdeni
A sada onaj dio kako je nastalo ime. Kada nastanak imena vežete za neku legendu, dobijete priču koja se vrlo pažljivo sluša.

Nekada davno na ovom području su živjele dvije sestre bliznakinje: Bliha i Zdena. Kažu da su nadaleko bile poznate po svojoj ljepoti. Imale su i dva brata blizanca.

Njihova porodica je bila mnogo imućna.

Braća, da bi zadržala svoje bogatstvo i da bi uživali u ljepoti sestara, odlučiše da se ožene baš njima.

Sestre nisu mogle da podnesu takav grijeh i donijele su odluku da okončaju svoje mlade živote.

Po predanju, jedna je skočila sa jedne strane planine, a druga sa druge strane. Na tim mjestima su potekle dvije rijeke, lijepe, kao što su i one bile: Bliha i Zdena.

Kako doći do vodopada Blihe
Vodopad Blihe se nalazi na 14. kilometru od Sanskog Mosta.

Na putu Sanski Most – Lušci Palanka, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, nalazi se putokaz za vodopad Blihe.

Možete se parkirati na proširenju uz put ili skrenuti makadamskim putem ka vodopadu i time skratiti šetnju za 5 minuta.

Od parkinga do vodopada postoji uređena staza koja vodi do samog vodopada. Uživaćete u ovoj šetnji od 15-ak minuta uz samu rijeku Blihu

Na početku staze postoji ugostiteljski objekat u kome možete popiti kafu, probati ribu ili djeci pružiti zabavu na igralištu.

Priznajte da je dolazak veoma jednostavan i uopšte nije zahtjevan.

Izvor:20.Minuta

Povezani članci

Turisti u glavnom gradu BiH puni dojmova: “Sarajevo najljepši grad na svijetu”

Urednik Portala

NAJJEFTINIJE BH. SKIJALIŠTE-SKIJANJE 10 KM, PARKING SKORO DŽABA, KAFA I ČAJ VEĆ OD 1,5 KM

Urednik Portala

HIT PONUDA CRNOGORACA: TURISTIMA NA RASPOLAGANJU NEŠTO ŠTO NIKO U REGIJI NEMA

Urednik Portala