BiH

VLASNICI O ZATVARANJU FDS-Razlozi su ekonomski, duhanska industrija u BiH je sistemski uništavana

Nakon vijesti o zatvaranju Fabrike duhana Sarajevo, koja je uzburkala bosanskohercegovačku javnost, oglasili su se i iz kompanije BADECO ADRIA d.d, koja je većinski vlasnik FDS d.o.o.

– Nadzorni odbor kompanije BADECO ADRIA d.d, koja je većinski vlasnik FDS d.o.o., donio je prijedlog odluke o likvidaciji iste. Da bi odluka Nadzornog odbora stupila na snagu, istu treba potvrditi Skupština Društva na sjednici koja bi trebala biti održana početkom marta ove godine, navodi se u saopćenju za javnost.

Prilikom donošenja odluke Nadzorni odbor se rukovodio isključivo ekonomskim motivima, jer u posljednje tri godine akumulirani gubitak FDS iznosi 7,5 miliona KM. Ovaj prijedlog odluke je posljedica dugogodišnjeg sistemskog uništavanja domaće duhanske industrije od strane nadležnih, kako primarne industrijske proizvodnje tako i prerade, proizvodnje i plasmana duhanskih proizvoda, tako da se za duhansku industriju u BiH može reći da ona, ustvari, više ne postoji.

Uprava Društva ponudila je radnicima koji će zbog likvidacije FDS ostati bez posla, otpremnine u daleko višim iznosima i pod mnogo povoljnijim uvjetima nego što to predviđa Zakon o radu FBiH. Zaposlenicima su ponuđene otpremnine koje su dva do pet puta više u odnosu na maksimalne propisane Zakonom o radu ovisno o dužini radnog staža svakog uposlenika. Trenutno su u toku konsultacije o ponuđenim uvjetima sa Samostalnim sindikatom radnika FDS, kao jedinim ovlaštenim predstavnikom zaposlenih u FDS.

Uprava FDS je čvrsto opredjeljena da niko od zaposlenika ne smije biti uskraćen za prava koja im pripadaju prema pozitivnim zakonskim propisima. Još jednom naglašavamo da je FDS u proteklom periodu, unatoč negativnom trendu poslovanja, uredno izvršavao sve svoje finansijske obaveze prema zaposlenima, poreskim institucijama kao i dobavljačima.

Nažalost, uprkos maksimalnim naporima svih uposlenih u FDS, a imajući u vidu negativne efekte akcizne politike na nivou BiH , dalji opstanak FDS nije moguć .

Napominjemo da je vlasnik FDS BADECO ADRIA d.d., rukovođen isključivo ekonomskim razlozima od 2018. godine do danas investirao u BiH 20 miliona KM u industriju koja je procijenjena perspektivnom i koja trenutno zapošljava više od 200 radnika.

Pogon se nalazi na istoj lokacji kao i FDS, a među osobama koje su našle zaposlenje u novim pogonima nalazi se i značajan broj bivših zaposlenika FDS.

izvor:faktor.ba

Povezani članci

ORUŽANE SNAGE BIH U AKCIJI: POGLEDAJTE SPEKTAKULARNE SCENE SA VOJNE VJEŽBE U TURSKOJ

Urednik Portala

PLENKOVIĆ SMATRA DA ČOVIĆ NE MOŽE DOBITI IZBORE ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH IZ REDA HRVATSKOG NARODA

Urednik Portala

IZMJENA CJENOVNIKA ‘BH TELECOMA’: UVOĐENJE NAKNADE ZA KORIŠTENJE MOBILNE MREŽE

Urednik Portala