Unsko-sanski kanton Vijesti

USK:ZDRAVSTVO U RALJAMA ŽIVOTA: LJEKARA SVE MANJE, MOTIVA ZA ODLAZAK SVE VIŠE…

Nakon odbijanja usvajanja Finansijskog plana i programa Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona, krajiški ljekari i zdravstveni radnici, koji skoro dvije godine nose najveći teret svjetske pandemije koronavirusa, ostali su razočarani, ali i izrevoltirani. Ne samo da im plaće u narednom periodu neće biti povećane kako je predviđeno nedavno potpisanim kolektivnim ugovorima, već je i pitanje da li će i kada uopće dobiti već zarađene decembarske lične dohotke.

 Nije tajna da Kantonalna bolnica Bihać, ali i krajiški domovi zdravlja nemaju dovoljno ljekara, specijalizanata, zdravstvenih radnika. Kako bi to prevazišli, menadžmenti ovih zdravstvenih ustanova šalju svoje uposlenike na specijalizacije u kliničke centre u Federaciji BiH. Jedna od tih ljekara je i naša sagovornica, specijalizantica iz anestezije i reanimacije Nermina Duraković Babić.

Kako nam i sama kaže, onog dana kada je pristala i uzela specijalizaciju i inače zanimanje ljekara, zamišljala je da će liječiti svoj narod a to je i dalje njena želja, no s obzirom na ovakvu situaciju u USK, ne zna da li će je ta želja još mnogo držati. Ali tu nije kraj njene priče, jer je kao savjestan ljekar svjesna procesa koji se odvijaju na području BiH, a samim tim i USK-a u pogledu odlaska mnogih preko granice ka boljim radnim i životnim uslovima.

Već sutra ćemo mi građani, ali i političari tražiti da se ti ljudi vrate sa specijalizacija i da nas liječe. Oni, koji isključivo žive od plaća, daleko od svojih domova, sada nemaju ni plaća. Kažu, osjećaju se jadno, zgroženo i na žalost jedini put koji im se otvorio jeste odlazak.

izvor:rtvusk

Povezani članci

Schmidt: Islam u BiH je jasno usmjeren prema Evropi

Urednik Portala

DRAMATIČNO POSKUPIO GRAĐEVINSKI MATERIJAL, A PROGNOZE NISU OPTIMISTIČNE: ŠTA ĆE BITI NA TRŽIŠTU NEKRETNINA

Urednik Portala

Novca za izbore još uvijek nema

Urednik Portala