Unsko-sanski kanton Vijesti

USK: POLJOPRIVREDA TOKOM 2021. ‘PALA NA KOLJENA’, POSKUPLJENJA I OPĆE PRILIKE NE IDU NA RUKU OPTIMIZMU

Niži i prinos lošije kvalitete s ovdašnjih poljoprivrednih parcela uslovile su loše i nepovoljne vremenske prilike koje su se odrazile u optimalnim sjetvenim rokovima i u početnim fazama rasta i razvoja većine poljoprivrednih kultura. Tokom ljeta usljed izuzetno visokih temperatura u vrijeme zrenja na visinu prinosa uticao je i duži sušni period.

Poljoprivredna proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u prošloj godini značajno je smanjena u odnosu na prethodnu 2020. godinu. Potvrđuju to objavljeni pokazatelji iz kojih se može vidjeti da je proizvodnja kukuruza u zrnu manja za 30, krompira za 22 posto, ali i stočnog krmnog bilja i voćarskih kultura. I u Unsko-sanskom kantonu poljoprivredna proizvodnja je prošle godine skoro prepolovljena što potvrđuje visina prinosa a cjelokupnu situaciju dodatno je otežala pandemija koronavirusa, ističu u Poljoprivrednom zavodu Unsko-sanskog kantona.

U protekloj godini u odnosu na prethodnu prinos kukuruza u USK bio je niži za oko trideset posto, voćarske kulture su u vrijeme cvjetanja zbog niskih temperature praćenih mrazom, kišom snijegom i ledom pretrpjele ogromnu štetu a neki prinosi su prepolovljeni. Kod ranih sorata voća, poput šljive, kruške i jabuke, urod je čak izostao. Štete su pretrpjeli pčelari i uzgajivači maline. Prvi od navedenih meda nisu imali ni za vlastite potrebe a drugi su, zbog niske otkupne cijene u malinjacima iskrčili svoje starije zasade. 

Na području grada Cazina Služba za poljoprivredu je poljoprivrednim proizvođačima s oko 65.000 KM subvencionirala nabavku visokorasplodnih steonih junica ali i proširili proizvodnju voća i povrća u zatvorenom prostoru nabavkom 55 novih plastenika u posljednje dvije godine. Najavljeno novo poskupljenje repro-materijala za čak pedeset posto dodatno će otežati ionako tešku situaciju u poljoprivrednoj proizvodnji. Prošlogodišnje jesenje sjetve u odnosu na godinu ranije zasijano je 750 hektara manje, povrtlarskih kultura, ozimih žitarica i krmnog bilja. Direktorica Poljoprivrednog zavoda Mehira Perviz je sa šefom Službe za poljoprivredu grada Cazina Zuhadom Porčićem ovom prilikom postigla dogovor o izradi analiza zemljišta prije sjetve poljoprivrednih kultura jer je to jedna od najznačajnijih agrotehničkih mjera.   

izvor:rtvusk

Povezani članci

DANAS SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBIH- BUDŽET ZA 2022. PRED POSLANICIMA

Urednik Portala

Saobraćajna nesreća na Ćupriji

Urednik Portala

USK – 98 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

Urednik Portala