Unsko-sanski kanton Vijesti

USK: PČELARSTVO PRED VELIKIM UPITNICIMA I IZAZOVIMA KLIMATSKE KRIZE

 Prema riječima upućenih u svekolike probleme i izazove s kojim se susreću pčelari minula godina bila je jedna od najlošijih u pola stoljeća pčelarstva, a tekuća je u potpunoj ovisnosti od klimatskih uslova, tj. temperaturnih kretanja tokom zime i ponašanja vegetacije u ovim promijenjenim okolnostima...

 Unsko-sanski kanton sa svim svojim prirodnim potencijalom idealan je za pčelarstvo što je i rezultiralo time da  je već broj pčelara u kantonu oko 1000 a oni ukupno imaju oko 30.000 košnica. Za sve njih prošla godina je bila izuzetno teška te su mnogi morali i smanjiti broj košnica čije  je  održavanje  u situaciji kada su  prinosi slabi izuzetno finansijski zahtjevno.

Pčelari su tako u umjesto standardnih 15-20 kg imali prinose u prosjeku od 5 kilograma po košnici, što je dovelo do porasta cijene samog meda ali i nemogućnosti da se odgovori zahtjevima kupaca. Za mnoge je to značilo kraj pčelarenja ili smanjenje obima pčelinjaka. Neki od njih posegnuli su i za komercijalnim kreditima kako bi sačuvali posao od kojeg žive.

izvor:rtvusk

Povezani članci

Premijer Ružnić nakon sastanka sa Novalićem: “Trideset godina se govori o izgradnji brze ceste i aerodromu u Bihaću, vrijeme je da se to konačno uradi” (VIDEO)

Urednik Portala

Afera respiratori: Tužilaštvo BiH utvrdilo-Fadilova sekretarka nije govorila istinu!

Urednik Portala

Penzioner u Zagrebu iz zračne puške pucao na grupu maloljetnika

Urednik Portala