BiH Vijesti

UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA TRAŽI REVIZIJU SVIH NEPOTVRĐENIH OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE

 Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvalo je novi sastav Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine da hitno realizuju prijedloge i zaključke iz dva izvještaja Džoane Korner koji su rađeni po zahtjevu OEBS-a i Tužioca ICTY/MICT, a posebno dio koji se odnosi na način i kvalitet podizanja optužnica.

Tražimo da se hitno napravi revizija svih slučajeva nepotvrđivanja optužnica od strane Suda BiH i utvrdi konkretna odgovornost, ali i da se takve optužnice zanove, ponovo dorade i podnesu na potvrđivanje Sudu, uključujući posljednju protiv Milenka Stanića”, naveli su iz Udruženja.

Iz Udruženja su, također, pozvali sve učesnike odgovorne za realizaciju revidirane strategije da hitno pristupe realizaciji revidirane strategije Aneks B Strategije i A listi prioriteta Pravila puta, što je zakonska obaveza Tužilaštva BiH.

Prema njihovim riječima, “od kako je Tužilaštvo BiH preuzelo ingerenciju nad najsloženijim predmetima ratnih zločina, niti jedan zločin tog ranga nad Bošnjacima nije dobio sudski epilog sa osuđujućom presudom”.

“Jedan od prvih i možda pionirski poduhvat je bila optužnica protiv Momčila Mandića, ministra pravosuđa tzv. Srpske Republike BiH, završila je oslobađajućom presudom, zatim načelnik opštine Bosanka Krupa i predsjednik kriznog štaba iste opštine Gojko Kličkovic također oslobođen pred sudom BiH”, naveli su.

Pored oslobođajućih presuda, dodaju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, drugi fenomen je da po podizanju optužnice ili već u samoj istrazi, osumnjičeni “saznaju”za mogućnost podizanja optužnice i pobjegnu u susjednu državu.

“Da je i to postalo već uočljivo i previše vidljivo čak i onima koji u tome sudjeluju u posljednje vrijeme pojavljuje i treći fenomen odbacivanje optužnice zbog neruđenosti, naime više od 100 optužnica je vraćeno na doradu Tužilaštvu BiH zbog raznovrsnih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika kriznog štaba općine Vlasenica”, istali su.

Dodali su da, čak i kad sud potvrdi optužnicu, suđenje nikako da počne. 

izvor:rtvusk

Povezani članci

BiH građani masovno mijenjaju marke u strane valute, šta kažu ekonomisti ?

Urednik Portala

Temperature će biti do 36 stepena, ali uskoro stiže veća promjena vremena

Urednik Portala

Dodik i Stanivuković zaboravili na teške optužbe: Po srijedi krupni kapital?

Urednik Portala