Dijaspora Korona Virus

U Sloveniji potvrđeno 6.012 slučajeva zaraze koronavirusom

 U Sloveniji je u 24 sata potvrđeno 6.012 novih zaraza koronavirusom, uz najviši postotak pozitivnih testova do sada, piše Fena.

S 10.299 PCR testiranja bilo je 6.012 pozitivnih rezultata, odnosno 58,4 posto, a broj novozaraženih je skoro dvostruko veći nego prije sedam dana kad ih je bilo 3360, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Novi slučajevi

U zemlji je trenutno 66.777 aktivnih slučajeva zaraze, 14-dnevna incidencija je 3.152, a prosječan broj dnevnih zaraza za zadnjih sedam dana iznosi 6.029.

Jučer je bilo potvrđeno 7.580 novih zaraza, što je do sada najveći broj dnevnih infekcija od početka epidemije, uz 53 posto pozitivnih testova.

U bolnicama je trenutno 514 covid pacijenata, od kojih je 154 na intenzivnim odjelima. Umrlo je još pet pacijenata, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na 5.696.

Izolacija sedam dana

Premda se očekuje da će vrhunac sadašnjeg vala epidemije dosegnuti vrhunac krajem januara, projekcije znanstvenika koje prenose mediji predviđaju da će do izrazitijeg povećanja broja hospitaliziranih doći u prvoj sedmici februara.

Slovenska vlada u subotu je saopćila da se zbog skraćivanja kućne karantene s deset na sedam dana ukida mogućnost prijevremenog prekidanja karantene s negativnim PCR testom, a osoba koja se nakon prelaska granice uputi u karantinu morat će kod kuće biti izolirana punih sedam dana.

Epidemiolozi upozoravaju da je stanje u zemlji zbog vala epidemije uzrokovanog širenjem omikron varijante i dalje vrlo ozbiljno.

Premijer Janez Janša kazao je kako je kroz ovaj val epidemije moguće izaći i bez novih drastičnijih mjera i ograničenja, ali samo ako se svi budu pridržavali onih koji su sada na snazi i ako se poveća procijepljenost stanovništva, prenosi Hina.

Izvor:dnevni avaz

Povezani članci

Najmanje 21 čovjek poginuo je nakon što su obilni snježni nanosi zarobili tisuće ljudi na cestama

Urednik Portala

Više tisuća Zagrepčana na skupu podrške Ukrajini. Emotivni ambasador: ‘Molim svijet, Europu i NATO da zaustave đavla!‘

Urednik Portala

AUSTRIJA-BOLOVANJE TELEFONSKIM POZIVOM PRODUŽENO DO KRAJA APRILA

Urednik Portala