Dijaspora Korona Virus

U SLOVENIJI OČEKUJU VRHUNAC PETOG TALASA EPIDEMIJE

Slovenija će uskoro dostići vrhunac petog talasa epidemije Covida-19, a tek nakon toga će uslijediti i stabilizacija stanja u bolnicama, ocijenila je u četvrtak infektologinja Bojana Beović koja vodi stručnu grupu za koronu pri ministarstvu zdravstva.

Donedavno su na odjelima intenzivne njege bili skoro samo pacijenti zaraženi delta sojem, a sada dolaze i oni s omikronom, no ukupan broj oboljelih na tim odjelima se na sreću ne povećava, kazala je u izjavi novinarima Beović, inače i predsjednica slovenske Liječničke komore.

Po njenim je riječima sada u bolnicama i više onih koji su se vakcinisali, ali su se inficirali zaraznijim omikronom, no bolest u tom slučaju ima lakši tok.

“Podaci govore da je epidemija u punom zamahu, ali smo blizu vrhuncu petog talasa, nakon čega će uslijediti vrh hospitalizacija”, ocijenila je Beović, prenosi Hina.

Slovenska vlada u četvrtak je objavila da je u zadnja 24 sata uz velik broj PCR i brzih antigenskih testova bilo potvrđeno 16.654 zaraza, a umrlo je još 19 oboljelih.

izvor:klix

Povezani članci

Evropa razmatra novu taktiku borbe protiv koronavirusa

Urednik Portala

BH DIJASPORA U KANADI:Spasimo BiH!

Urednik Portala

KORONA VIRUS I ŽIVOTNA SREDINA-GLOBALNI ODGOVOR NA KOVID-19 STVARA VELIKE KOLIČINE OTPADA-SZO

Urednik Portala