Dijaspora

U NJEMAČKOJ ŠEST PUTA VEĆA PLATA NEGO U BIH!

Statistički pokazatelji o prosječnoj plaći pokazuju da je u Njemačkoj u odnosu na BiH ta plaća šest puta veća ili je pak u Hrvatskoj dvostruko veća od one u BiH.

U Njemačkoj prosječna plaća iznosi 2.913 eura, dok je u BiH taj iznos 492 Konvertibilnih maraka. Taj podatak, međutim, nije posve relevantan jer je većina plaća ljudi koji odu iz Bosne i Hercegovine mnogo niža nego što to govori prosjek te se tek nakon izvjesnog vremena može govoriti o približavanju tome iznosu, prenosi Večernji list BiH.

Najveću prosječnu plaću u Europi ima Luksemburg, nakon koje je Švicarska plaća u iznosu od 4.717 eura, slijedi Danska s 3.562 eura te Norveška s 3.313 eura, a tek nakon tih država je Njemačka u kojoj je prosjek plaće 2.913 eura. Poslije tih zemalja slijede Švedska u kojoj je prosječna plaća 2.770 eura, Austrija s 2.740, Finska s 2.509 te Francuska s prosječnom plaćom od 2.411 eura.

I dok se BiH ne može uspoređivati sa zemljama zapadne Europe, sve je više i onih iz okruženja koje ju pretječu po prosjeku plaće. Ponajprije se to odnosi na Srbiju koja je do prije dvije godine imala nižu prosječnu plaću. Danas srbijanski državljani imaju oko 100 KM veću prosječnu plaću od onih iz BiH.

A oko 330 eura u odnosu na Sloveniju niža je prosječna plaća u Hrvatskoj i iznosi 965 eura.

Nakon Hrvatske od zemalja bivše Jugoslavije slijedi Srbija u kojoj radnici mjesečno u prosjeku dobivaju 555 eura. Potom slijedi Crna Gora s 527 eura, što je nekih 30 eura u prosjeku više nego što ih u kućnom proračunu mjesečno imaju radnici u BiH. Stanovnici Sjeverne Makedonije prosječno dobivaju 458 eura mjesečno, a Albanija je daleko najlošija. U toj je zemlji prosječna plaća 364 eura.

izvor:N1

Povezani članci

Cazinjanin Dino Pašić dobio otkaz u Minhenu zbog vakcine

Ajla

SLOVENCI PRIJAVILI NENADANI PROBLEM, TVRDE DA JE MEDVJEDA PREVIŠE

Urednik Portala

VANDALIZAM U NJEMAČKOJ-NA VRATIMA DŽAMIJE U DORTMUNDU NACRTANA SVASTIKA

Urednik Portala