BiH Kultura

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari otvorena izložba “Život iza polja smrti”

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je otvorena stalna izložba i postavka „Život iza polja smrti“. Izložba predstavlja zajednički projekat Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari i BIRN-a BiH, koji je finansirala Vlada Kraljevine Holandije, javlja Anadolija.

Ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Jan Valtmans (Waltmans) izrazio je zahvalnost Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari na radu.

– Kada govorimo o genocidu koji se ovdje desio često se pominju samo brojke. Međutim, ova izložba jeste da da lice tim brojkama o kojima se govori. Mi znamo koliko je bitno okrenuti se budućnosti, ali podjednako je važno okrenuti se prošlosti i naučiti lekcije – rekao je ambasador.

Ostaviti političke igrarije po strani

Otvaranju izložbe prisustvovao je i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

– Ukoliko počnemo da posmatramo budućnost Bosne i Hercegovine i razvoj njene budućnosti, i ako Bosna i Hercegovina treba ići prema Evropi, onda treba doći u Srebrenicu. Zbog toga sam danas tu. U svakom slučaju, smatram da projekat usmene historije u okviru kojeg preživjeli pričaju o onome šta su doživjeli može da pokaže mladima šta se ovdje događalo. 

Ono što mogu reći jeste da savjetujem svim etničkim grupama da se zapitaju šta je to što mogu ostaviti mladim generacijama. Zbog toga je dobro da ovdje u Bosni i Hercegovini u svim stranama i etničkim grupama postoje žrtve. Zbog toga se nadam da će ljudi koji sjede u Parlamentarnoj skupštini BiH biti u stanju da se pozabave vlastitim zakonom kojim će se zabraniti negiranje genocida, veličanje zločinaca i govor mržnje. Treba ostaviti političke igrarije po strani, treba gledati u budućnost, u Evropu – rekao je, između ostalog, Šmit koji je pružio podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Pružamo snažnu podršku

Ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, istakao je podršku u radu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

– Ovdje smo da izrazimo zahvalnost svima onima koji su dali svoj doprinos projektu, dobro je da se izložba otvara, da se žrtvama i preživjelim može dati identitet. Zahvalni smo Holandskoj ambasadi i Memorijalnom centru i BIRN-u. Drago mi je da smo dali svoj doprinos ovom važnom projektu, mi zaista pružamo snažnu podršku Centru. Treba čuvati sjećanje na genocid i ne dozvoliti poricanje genocida i govor mržnje – rekao je Satler.

Spomen-soba “Životi iza polja smrti” predstavlja multimedijalni prostor u kojem su izloženi predmeti koji su pripadali ubijenim i preživjelim svjedocima genocida u Srebrenici. 

U okviru projekta, koji se sastoji iz dva dijela, snimljeno je 100 svjedočanstava preživjelih svjedoka genocida (usmena historija) i 100 videosvjedočenja o doniranim predmetima Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Snimanja svjedočenja su počela u oktobru 2020. i trajala su tokom 2021. godine u Srebrenici, Sarajevu i Tuzli.

izvor:avaz.ba

Povezani članci

PRIJETI VELIKI EGZODUS : U BiH za 650 KM radi više od 70 posto radnika, uskoro će otići još 300.000 ljudi!?

Urednik Portala

Pogledajte kako će izgledati prva privatna bolnica u BiH: Imat će 7 spratova i oko 400 uposlenika

Urednik Portala

„Državna tajna“ o vojnim invalidima

Urednik Portala