Bihać Unsko-sanski kanton

U Bihaću osmi ‘Performans 8372’ u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Udruženje “Horizont 2006” i Ženska edukativna organizacija “Iskre” osmi put su na Gradskom stadionu u Bihaću organizirali “Performans 8372 – Bihać 2022”. Nekoliko stotina građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona simbolično su svojim tijelima formirali broj stradalih žrtava genocida u Srebrenici, dok su članice Organizacije “Iskre” bile u bijelom i formirale Srebrenički cvijet.

-Mi i na ovaj način želimo skromno odati poštovanje ubijenim žrtvama, te jasno poručiti da nismo i nikad nećemo zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Pridružilo nam se i pomoglo više od 500 građana iz svih dijelova našeg kantona i države. Zahvaljujući volonterima, ljudima koji rade na organizaciji i građanima, ovaj događaj je iz godine u godinu posebniji, odnosno dobija sve značajniju notu – rekao je predsjednik Udruženja “Horizont 2006” Elvir Muslić.

Nakon Performansa, na Gradskom trgu u Bihaću održana je i promocija knjige “Život prije i poslije Srebrenice” autorice Esnefe Smajlović Muhić.

Također, pedesetak članova Udruženja “Horizont 2006” i građana Unsko-sanskog kantona većeras će organizirano put Nezuka kako bi učestvovali u “Maršu mira”.

FENA

Povezani članci

USK-SINDIKAT POLICIJE ORGANIZUJE ŠTRAJK UPOZORENJA

Urednik Portala

NEUSVAJANJE ODLUKE O PRIVREMENOM FINANSIRANJU DONIJETI ĆE MNOGO ŠTETE USK-U

Urednik Portala

DANAS U 10:00 SATI VANREDNA SJEDNICA SKUPŠTINE USK!

Urednik Portala