BiH

TRŽIŠTE RADNE SNAGE: U 2021. GODINI 82 STRANA DRŽAVLJANINA DOBILA DOZVOLU ZA RAD U UNSKO-SANSKOM KANTONU

 Za tekuću 2022. godinu određena je kvota od 1360 stranih radnika koji mogu dobiti posao u BiH. U ovaj broj nisu uključene potrebe za sezonskim zapošljavanjem. Poslodavci potražuju tesare, zidare, trgovce, vozače. Logična je to posljedica stanja u kojem bh. građani odlaze jer ove poslove radije obavljaju u evropskim zemljama.

 Za posljednjih osam godina, preko Agencije za zapošljavanje BiH, u Sloveniju i Njemačku otišlo je 75.000 građana koji su u ovim zemljama dobili posao i dozvolu boravka.

Ovaj broj nažalost daleko je veći, jer se do posla u evropskim zemljama dolazi i privatno, ili preko drugih agencija. Istovremeno za te poslove uvozimo radnike iz drugih zemalja, poput Turske, Bangladeša, Kine, koji su spremni raditi za plaću i uvjete koji se nude u našoj zemlji.

Iako u BiH radne dozvole mogu dobiti različiti profili radnika od voćara, stočara, krojača, u USK u najvećem broju slučajeva dolaze slastičari, profesori, kao i direktori koji ovdje otvaraju vlastitu firmu. U prošloj godini 82 strana državljanina dobili su dozvolu za rad u našem kantonu.

Izvor:rtvusk

Povezani članci

OPET ISPAŠTAJU GRAĐANI: GAS POSKUPLJUJE ZA PREKO 21 POSTO

Urednik Portala

NE ZNATE ŠTA MOŽETE UNIJETI U HRVATSKU IZ BIH? EVO ŠTA “PROLAZI” PREKO GRANICE

Urednik Portala

BOSANSKI JEZIK JE ORIGINAL A SVI DRUGI U NAŠEM OKRUŽENJU SU PLAGIJAT I FALSIFIKAT BOSANSKOG JEZIKA

Urednik Portala