Dijaspora Svijet

Švicarska otvorila tržište Hrvatima, traže tisuće radnika. Ovo su plaće i uvjeti

ŠVICARSKA je 1. siječnja 2022. otvorila svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske, čime su oni izjednačeni s drugim državljanima zemalja članica Europske unije. U Švicarskoj, prema zadnjim službenim podacima, već radi nešto manje od 30.000 Hrvata.

Ovih dana u Švicarsku su se, kako doznaje Index.hr od Nataše Kačar, vlasnice portala Posao u turizmu te agencije za zapošljavanje, zaputili prvi radnici iz sektora ugostiteljstva, koji su otišli odraditi zimsku sezonu.

Potreba za radnicima u Švicarskoj je, kaže, velika, pa je stoga ovih dana objavila oglase za kuhare, pomoćne kuhare, konobare i barmene iz Hrvatske koji žele raditi u švicarskim hotelima tijekom zimske sezone.

Plaće u ugostiteljstvu do 4400 eura bruto

U razgovoru za Index otkrila je kakvi su uvjeti rada kod švicarskih poslodavaca i ono što sve najviše zanima – kolike su plaće.

“Objavili smo na našoj Facebook stranici natječaj za ugostiteljske radnike za zimsku sezonu u Švicarskoj 2021./2022. Interes je zaista velik. Plaće se kreću u rasponu od 3900 do 4300 eura bruto za kuhare, s tim da se tu radi o pomoćnim, a ne o glavnim kuharima. Plaće barmena i konobara iznose od 3900 do 4400 eura bruto plus napojnice. Radi se u hotelima, pansionima i a la cart restoranima. Početak rada je već sad do 20.4.2022., dok traje zimska sezona, s tim da s određenim hotelima postoji i mogućnost dogovora za stalni radni odnos, s probnim radom od tri mjeseca”, kazala je Nataša Kačar za Index.

Što se tiče uvjeta rada, navodi kako je radno vrijeme 9 sati dnevno, s pauzom od 50 minuta. Radi se 45 sati tjedno uz dva slobodna dana.

Uvjeti koji se traže su završena strukovna škola, minimalno iskustvo od 1 do 5 godina te poznavanje njemačkog jezika. Što se tiče kuhara, oni mogu slabije poznavati njemački, u rangu B1 stupnja, dok se za konobare i barmene traži izvrsno poznavanje njemačkog (B2).

Ko ima prednost?

Navodi kako je još jedan od uvjeta koji svi kandidati moraju ispunjavati obavezno posjedovanje covid-potvrde.

Što se tiče osoblja koje Švicarci traže, prednost također imaju kandidati s iskustvom rada u hotelima i na brodovima s 4 i 5 zvjezdica. Kandidati moraju predati detaljan CV na njemačkom jeziku s fotografijom, a najkvalitetniji kandidati dobit će priliku za razgovor s poslodavcem Skypeom. Obavezno je da su kvalificirani za taj posao.

“Švicarci osiguravaju smještaj kandidatima uz nadoplatu koja iznosi od 380 do 570 eura mjesečno te prehranu koja se mjesečno nadoplaćuje od 280 do 430 eura. Što se tiče neto iznosa plaće, on se umanjuje od bruta za 13 do 20 posto, ovisno o regiji. Mi tražimo osoblje za rad u Bernu, Zürichu, Luzernu, Valaisu, Schwyzu i Graubündenu”, istaknula je Kačar.

Dobra prilika se pruža i medicinskim sestrama, koje, kako kaže, imaju duplo veće plaće od ovih koje se nude u ugostiteljstvu.

Plaće u ostalim sektorima

Najpoznatiji švicarski portal za traženje posla trenutno nudi 90.640 slobodnih radnih mjesta. Osim radnika u ugostiteljstvu, Švicarska najviše traži i medicinske sestre, građevinske radnike, zatim kvalificirane radnike u područjima inženjeringa, financijskih usluga, IT sektora.

Prosječna godišnja plaća prema portalu jobs.ch za medicinske sestre u Švicarskoj iznosi 78.853 švicarskih franaka bruto (75.547 eura). Za liječnike je oko 130 tisuća franaka bruto (121.699, eura).

Plaće se u IT sektoru, ovisno o zanimanju i vještinama, kreću od 64.500 švicarskih franaka bruto (59.852 eura), što je najniži prosjek, do 203.000 švicarskih franaka bruto (186.207 eura), što je pak najviši prosjek.

Građevinski radnici u prosjeku godišnje zarađuju 62.400 švicarskih franaka bruto (58.522 eura).

Troškovi života u Švicarskoj

Što se tiče troškova života, oni su u Švicarskoj visoki.

Prema portalu Numbeo, koji skuplja podatke o troškovima života diljem svijeta, te omogućava usporedbu, život u Švicarskoj je u prosjeku za 153 posto skuplji nego u Hrvatskoj, dok je najam stanova čak 300 posto skuplji od onog u Hrvatskoj.

Procijenjeni mjesečni troškovi četveročlane obitelji su 5.114 eura (5.323,20 švicarskih franaka) bez stanarine. Procijenjeni mjesečni troškovi za samca su 1.387 eura (1.444,28 franaka.) također bez stanarine.

Mjesečni najam jednosobnog stana u švicarskim gradovima i to van centra u prosjeku iznosi 1.125 eura, dok je u centru oko 1.436 eura.

Izvor: Index.hr, N1

.

Povezani članci

Medvedev prijeti: Evropu čekaju prazne police, zločini, hiperinflacija i bankrot

Urednik Portala

EKSPLOZIJE ODJEKNULE NA ISTOKU UKRAJINE,OŠTEĆEN VRTIĆ

Urednik Portala

Zdravstveni porez za nevakcinisano stanovništvo

Urednik Portala