Servisne informacije

Sutra najhladniji dan sa snijegom u većem dijelu Bosne

Večeras slab do umjeren snijeg u većem dijelu Bosne. Sljedeća sedmica u znaku stabilnijeg vremena, početak hladan a u drugoj polovini postepeno zatopljenje. Nakon jučerašnjih snježnih padavina u većem dijelu zemlje, u nastavku noći prestanak padavina uz većinom pretežno vedro vrijeme.
Danas, umjereno do pretežno oblačno vrijeme, na jugu Hercegovine pretežno sunčano. Krajem dana i navečer slab do umjeren snijeg u većem dijelu Bosne. Većinom samo nakratko, a najviše padavina će biti na sjeverozapadu i zapadu Bosne uz povećanje snježnog pokrivača 1 do 5 cm, lokalno do 10 cm. U noći na ponedjeljak slabljenje i prestanak padavina. U ponedjeljak više oblačnosti nad centralnim i istočnim dijelovima Bosne, u ostatku zemlje pretežno sunčano. Navečer i noć na utorak uz pretežno vedro vrijeme vrlo hladno uz jak mraz. U utorak ujutro temperature -15 do -6, u višim planinskim krajevima do -20°C.Ponedjeljak će ujedno tokom dana biti najhladniji dan u ovom periodu, u većem dijelu zemlje je moguć ledeni dan(dan kada najviša dnevna temperatura ne prelazi 0°C. Utorak sunčan, popodne i navečer porast oblačnosti sa sjevera što u srijedu ujutro i prijepodne lokalno centralnim i istočnim dijelovima Bosne može donijeti malo snijega. Od četvrtka priliv toplijeg zraka sa zapada uz koji nas očekuju više dnevne temperature uz smjenu sunca i oblaka, ali jutra ostaju hladna uz nerijetko mraz. Po kotlinama lokalno moguća dugotrajna magla ili niska oblačnost. Umjeren do lokalno na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar će biti prisutan tokom dana sve do utorka. U noćnim satima slabiji vjetar. Od utorka slabljenje vjetra,navode u vremenskoj prognozi za BiH.

Prema izvještaju BIHAMK-a ,stanje na cestama na dan 23.01.2022 u 08:00 sati:

Ugaženog snijega na kolovozu ovoga jutra ima u višim predjelima zapadne Bosne. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Kupres, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Livno-Bosansko Grahovo.

Na ostalim dionicama saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu. Zbog izrazito niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Povezani članci

Zbog niske jutarnje temperature poledica je moguća u višim planinskim predjelima

Urednik Portala

U Cazinu dvije intervencije policije ; Vatrogasna služba intervenisala u Kličićima

Urednik Portala

SERVISNE INFORMACIJE:U Osredku zabilježena prijetnja,omaložavanje,jednog lica prema drugom

Urednik Portala