Politika Regija

Susret Plenković – Čović: Potrebna hitna stabilizacija BiH kroz što skorije izmjene Izbornog zakona

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima u Zagrebu s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, uoči nastavka pregovora političkih aktera u BiH o reformi izbornog zakonodavstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Vlade Hrvatske Plenković i Čović razgovarali su o odnosima dvije države, pripremama za održavanje zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg.

Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti

– Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u svjetlu nastavka pregovaračkog procesa, Čović je kazao kako je potrebna žurna stabilizacija BiH kroz izmjene Izbornog zakona te se pritom osvrnuo i na Mostarski sporazum. Ponovio je kako je konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost temelj funkcioniranja BiH, kao i da legitimno predstavljanje treba biti ostvareno u oba Doma naroda te Predsjedništvu BiH. Kazao je kako je jedini ozbiljan pristup potpisnika Mostarskog sporazuma raditi na njegovoj potpunoj implementaciji, kao važan korak za politički integritet i napredak – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Čović istakao da se u tom procesu prava konstitutivnih naroda ne mogu dalje narušavati.

– Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda – naveo je Čović.

Izrazio je zahvalnost Plenkoviću na angažmanu u stabilizaciji i konsolidaciji odnosa unutar BiH te kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta BiH.

Plenković je istakao da je sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna i mogla ići naprijed. Poručio je da Vlada Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH te njene suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, kao “naše prijateljske i susjedne države, s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati gospodarsku suradnju“.

Čović je čestitao Plenkoviću i cijelom hrvatskom narodu 30. obljetnicu

– Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što žurnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH. Praksa koja je na djelu u izboru člana Predsjedništva BiH od 2006. godine dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u nepravedan položaj – rekao je Plenković i dodao da će Vlada Hrvatske nastaviti prioritetno komunicirati o BiH sa svim međunarodnim partnerima.

Čović je čestitao Plenkoviću i cijelom hrvatskom narodu 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koja se obilježava danas, 15. januara.

Izvor:dnevniavaz.ba

Povezani članci

Slovenija: Bosanski jezik uvodi se u osnovnom školama diljem zemlje

Urednik Portala

MESIĆ- HRVATSKA POLITIKA SE VODILA PRINCIPOM “ŠTO VIŠE PUTOVNICA SE PODIJELI U BIH,TO ĆE BITI SIGURNIJA POZICIJA HRVATA “…

Urednik Portala

U SLOVENIJI POČELO PRIJEVREMENO GLASANJE PRED NEDJELJNE IZBORE

Urednik Portala