Kultura

Studija: 1.500 jezika u svijetu moglo bi nestati

jezici

Što je više cesta koje povezuju ruralna područja s urbanim, sela s gradovima, viši je rizik da će jezici biti ugroženi, pokazala je studija australskih stručnjaka.

U svijetu danas postoji oko 7.000 priznatih jezika, ali neki od njih uskoro bi zauvijek mogli nestati, pokazala je australska studija.

Po studiji, polovica jezika je u opasnosti, a 1.500 bi do kraja stoljeća moglo u potpunosti nestati.

“Bez intervencije, gubitak jezika mogao bi se u 40 godina utrostručiti, uz gubitak jednog jezika mjesečno”, pišu autori studije, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Savjetuju donošenje nastavnih planova i programa koji podržavaju dvojezično obrazovanje i potiču kako ovladavanje autohtonim jezikom, tako i korištenje regionalno dominantnih jezika.

Studija, koju je proveo Australski nacionalni univerzitet, objavljena je u online časopisu Nature Ecology and Evolution.

Istraživači su otkrili i neke neočekivane razloge koji prijete opstanku jezika, rekao je koautor Lindell Bromham, a među njima je i dobro razvijena cestovna mreža.

Svaki je jezik briljantan na svoj način

“Utvrdili smo da što je više cesta koje povezuju ruralna područja s urbanim, sela s gradovima, viši je rizik da će jezici biti ugroženi. Čini se kao da ceste pomažu dominantnim jezicima da pregaze manje jezike”, kazao je on.

“Kada se jezik izgubi, ili ‘spava’, kako mi znamo reći za jezike koji se više ne govore, gubimo puno ljudske kulturne različitosti… Svaki je jezik briljantan na svoj način”, istaknuo je Bromham.

Mnogi od jezika za koje se pretpostavlja da će nestati do kraja stoljeća još uvijek su u upotrebi, kažu stručnjaci.

“Dakle, još postoji šansa da se podrže zajednice kako bi se revitalizirali autohtoni jezici i kako bi ih se ojačalo za buduće generacije”, pojasnio je Bromham.

UNESCO je proglasio sljedećih deset godina (2022-32) desetljećem autohtonih jezika, čime želi zaštititi lingvističku različitost i ojačati prava ljudi iz jezičnih manjinskih zajednica.

IZVOR: ALJAZEERA

Povezani članci

Izložba Rona Haviva u Beogradu povodom 30 godina od početka rata u BiH

Urednik Portala

FILM “MARRY ME “SA JENIFFER LOPEZ U GLAVNOJ ULOZI 10.FEBRUARA U KINIMA U BIH!

Urednik Portala

MIRAJ GRBIĆ, POPULARNI ČOMBE, OBJAVIO FOTOGRAFIJU SA KĆERKOM: “Ponosni otac…”

Urednik Portala