Zanimljivosti

ŠTA JE STARIJE,KOKA ILI JAJE?

Naučnici univerziteta Šefild i Varvik su, čini se, našli odgovor na pitanje svih pitanja: šta je starije, kokoška ili jaje, piše britanski Daily Mail.
Na najčešće postavljeno pitanje od postanka svijeta, ljudi u najvećem broju odgovaraju “jaje”, uz objašnjenje da su na taj način još dinosaurusi dolazili na svijet.
Međutim, naučnici sa univerziteta Šefild i Varvik imaju drugačiji odgovor.Njihovo istraživanje, naime, pokazalo je da ljuska kokošijeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati prije jajeta.
Taj protein, objašnjavaju naučnici, zove se OC-17 i djeluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumance u kojem se razvija pile.Naučnici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli zumirati unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj.
Ono što su otkrili je da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijima razvoja ljuske tako što pretvara kalcij-karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku.Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokošaka on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.

Povezani članci

PRIJE 22 GODINE NAPUSTIO NAS JE GENERAL ARMIJE RBIH RASIM DELIĆ: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO 16. APRILA

Urednik Portala

DA LI PRIHVATATI ‘KOLAČIĆE’ NA INTERNETU? SVIMA ISKAČE OVO, A NIKO NI NE SLUTI U ČEMU JE OPASNOST

Urednik Portala

ODABRANI KINDER PROIZVODI, PROIZVEDENI U BELGIJI, DOBROVOLJNO SE POVLAČE IZ PRODAJE U BIH

Urednik Portala