Regija

Srbija, Kosovo i NATO se pripremaju za haos: Vojska je spremna!

Kosovo, Srbija i mirovne snage NATO-a pripremaju se u četvrtak za novi val etničkih napetosti, nekoliko sati nakon što je Priština objavila da će oko 50.000 etničkih Srba na sjevernom Kosovu imati dva mjeseca da srbijanske registarske oznake zamijene kosovskim tablicama.

Najavljujući 31. oktobra kao krajnji rok vozačima da zamijene srbijanske registarske oznake onima koje izdaje Priština, kosovski premijer Albin Kurti opisao je tu odluku kao “ništa više ili manje od izraza vršenja suvereniteta”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da ne vjeruje da je moguć dogovor s Kosovom oko tog pitanja. “Od 1. septembra (Kosovo) će…pokušati natjerati Srbe da promijene tablice….mislim da neće imati veliki uspjeh”, rekao je Vučić novinarima.

Priština je od kosovskih Srba zatražila da srbijanske registarske oznake zamijene tablicama Republike Kosovo što je recipročna mjera jer takvu politiku prema Kosovu vodi Beograd. No kosovski Srbi su na recipročnu odluku Prištine odgovorili postavljanjem blokada 31. jula na cestama i povremenim sukobima s policijom prije nego što su intervenirale mirovne snage NATO-a kako bi se blokade uklonile.

Napetosti su se smanjile kad je Kurti, pod pritiskom SAD-a i EU-a, pristao odgoditi promjenu. Blokade su uklonjene pod nadzorom NATO-a koji na Kosovu ima oko 3.700 mirovnih snaga.

Ministarstvo odbrane u Srbiji, koje odbija priznati nezavisnost Kosova i smatra ga svojim sastavnim dijelom srbijanskog teritorija, saopštilo je u srijedu da je pojačalo obuku dijela svojih vojnika u garnizonu blizu granice s Kosovom.

“Obuka se provodi s ciljem održavanja visokog stepena borbene spremnosti angažiranih jedinica i njihove sposobnosti za brzo reagiranje u slučaju potrebe te da se osiguraju mir i sigurnost uz administrativnu liniju”, saopštilo je ministarstvo.

Pregovori između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU-a i SAD-a dosad nisu uspjeli riješiti to pitanje, iako su Beograd i Priština prošle sedmice postigli dogovor o korištenju ličnih dokumenata.

Izvor:Raport.ba

Povezani članci

U Srbiji se nožem izbo nasmrt ispred Doma zdravlja

Urednik Portala

Predsjednik Mađarske se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, dočekao ga i Dodik

Urednik Portala

HRVATSKI MEDIJI-GDJE JE NESTALO 10.000 TERORISTA IZ BIH KOJIMA SU NAS PLAŠILI?

Urednik Portala