Svijet

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA-“KOLAPS DRUŠTVA STIŽE DO 2040 GODINE,PREVIŠE NAS JE NA ZEMLJI!!!

Tamo negdje sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća skupina je istraživača sa instituta MIT u Sjedinjenim Američkim Državama predstavila rezultate svog dugogodišnjeg istraživanja o održivosti života na zemlji.

Kad su u kompjuter ubacili sve relevantne faktore: populaciju i njezin očekivani rast, prirodne resurse, potrebe za energijom i mogućnošću proizvodnje iste te postavili algoritme, pronašli su godinu “pucanja” i pada društva.

Koja je sad iza ugla. Po njima, svijet kakav poznajemo mogao bi doći svom kraju već 2040. godine. Tad bi ljudske potrebe za energijom i hranom mogle uzrokovati krizu iz koje ćemo se teško izvući…

Kad su objavili rezultate svog istraživanja, bili su predmet poruge znanstvenog svijeta, ali nekoliko istraživača širom svijeta u kasnijim je desetljećima ponavljala slična istraživanja te su došli, više-manje, do istog zaključka.

U radu objavljenom u sklopu magazina “The American scientist” grupa znanstvenika je 2009. godine izračunala kako ovim tempom svijet ima još dobrih 35 godina, a onda slijedi kolaps…

S objavljenim rezultatima slaže se Gaya Harrington, nizozemska znanstvenica koja se specijalizirala za prirodnu održivost, javlja Guardian.

“Napravila sam svoj model koji je donio otprilike iste rezultate kao i istraživanje MIT-a iz 70-ih”, upozorava Gaya i nastavlja:

“Ali još nije prekasno da se pokrenemo i zaustavimo propast. Svjetske vlade trebale bi djelovati zajedno kako bi imali nekakve šanse u stvaranju održivog sustava života”, završava dr. Harrington.

Inače. prema procjenama Ujedinjenih naroda, na svijetu bi 2040. godine trebalo živjeti 9,2 milijarde ljudi. Trenutačno nas je na zemlji 7,9 milijardi.

izvor:raport.ba

Povezani članci

Najtoplije ljeto u Evropi zabilježeno prošle godine

Urednik Portala

Čime su Rusi napali Ukrajinu: ‘Nezaustavljivi’ hipersonični projektil

Urednik Portala

U Njemačkoj otkrivena farma sa 110 opasnih zmija

Urednik Portala