Svijet

SMRT KOJA JE ŠOKIRALA FRANCUSKU-ČUVENI FOTOGRAF SE SMRZNUO U SRCU PARIZA,PROLAZNICI GA IGNORISALI DEVET SATI

Francuska je šokirana smrću švicarskog fotografa Renea Roberta, koji je preminuo od hipotermije nakon što se srušio u prometnoj pariskoj ulici i bio ignorisan čak devet sati, piše britanski “Guardian”.

Rene Robert (85), poznat po svojim fotografijama nekih od najpoznatijih španskih flamenko zvijezda, umro je prošle nedjelje nakon što se okliznuo tokom jedne od svojih noćnih šetnji užurbanim pariskim kvartom u kojem je živio, prenosi Antena M.

Njegov prijatelj, novinar Michael Momponte napisao je na Twitteru da je Robert pao u Ulici Turbigo, između Trga Republike i Lezala, nakon što je osjetio vrtoglavicu.

 „Ne mogavši da ustane, ležao je nepomičan na hladnoći devet sati dok beskućnik nije pozvao hitnu pomoć. Prekasno. Imao je hipotermiju i nije mogao da se održi u životu.

Tokom tih devet sati nijedan prolaznik nije stao da provjeri zašto ovaj čovjek leži na trotoaru. Nijedan“, istakao je rezignirano Momponte.

U kasnijoj izjavi na France TV Info, rekao je da je Roberta “ubila ravnodušnost“, dodajući:

“Ako bi ova strašna smrt mogla da posluži nekom cilju, to bi bilo ovo: kada čovjek leži na trotoaru, trebalo bi da ih provjerimo – bez obzira koliko smo zauzeti. Zaustavimo se na trenutak.”

“Guardian” navodi i da je smrt švicarskog fotografa pokrenula debatu u francuskoj javnosti o građanskoj odgovornosti i osnovnoj ljudskoj pristojnosti.

Britanski list podsjeća i da, prema podacima udruženja beskućnika, na ulicama Francuske svake godine umre 600 ljudi.

izvor:raport.ba

Povezani članci

FED: CIJENE NAFTE DOVODE DO RASTA INFLACIJE

Urednik Portala

ZELENSKI: AKO DOBIJEMO TEŠKO ORUŽJE, MOGLI BI OKONČATI OPSADU MARIUPOLJA

Urednik Portala

UHAPŠENA TURSKA NOVINARKA KOJA JE ERDOGANA NAZVALA BIKOM ,ERDOGAN PORUČIO DA NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO

Urednik Portala