Dijaspora

Slovenija: Potvrđen Zakon o strancima

Narodna skupština Republike Slovenije usvojila je izmjene i dopune Zakona o strancima, kojima se pooštravaju uslovi za ulazak i boravak stranaca u Sloveniji i spajanje njihovih porodica.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o strancima želimo pooštriti uslove za odobravanje stalnog boravka strancima. Uslov znanja slovenskog jezika na osnovnom nivou uvodi se kao uslov za stalni boravak koji se izdaje na osnovu petogodišnjeg neprekidnog zakonitog boravka stranca u Sloveniji i na ulaznom nivou koji je potreban punoljetnim članovima porodice da produže privremenog boravka i boravišne dozvole zbog spajanja porodice. Ilegalni boravak stranaca u zemlji detaljnije se precizira”, saopštila je slovenska vlada.

Izmjena zakona od sad propisuje:

  1. obavezno poznavanje slovenskog jezika (stepen A1) za ulazak stranca u Sloveniju radi boravka,
  2. obavezno poznavanje slovenskog jezika (stepen A2) i pet godina neprekidnog boravka kao uslov za dobijanje stalne boravišne dozvole građani (sve naknade i socijalna davanja su isključena iz sredstava za život porodice, rok za sticanje prava na spajanje porodice se produžava sa jedne na dve godine)

Izvor:GP Maljevac

Povezani članci

“Quo vadis, Bosna?” Danas protesti u Štutgartu za jedinstvenu BiH

Urednik Portala

MALA BOSNA U ST.LOUISU: Kako su izbjeglice iz BiH oživjele naselje u St. Louisu

Urednik Portala

Slovenija: Postupak i potrebna plaća za spajanje obitelji

Urednik Portala