Kultura

Slijedi godina otvaranja muzeja – od arheoloških do savremenih

Muzeji

Vijesti o otvaranju novih i obnovljenih muzeja u još jednoj izazovnoj godini stižu nakon niza onih o velikom padu posjetitelja, gubicima prihoda i otpuštanja radnika zbog pandemije.

Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba (MDC) objavio je pregled najzanimljivijih muzeja koji će biti otvoreni ove godine širom svijeta, od baštinskih do savremenih, od Velikog egipatskog muzeja i Muzeja palate u Hong Kongu, preko Kunsthalle u Pragu do Muzeja Broadwayja i Centra Bob Dylan.

Vijesti o otvaranju novih i obnovljenih muzeja u još jednoj izazovnoj godini stižu nakon niza onih o posvemašnjem padu posjetitelja, gubicima prihoda i otpuštanja radnika uslijed pandemije, javlja Hina.

Veliki egipatski muzej u Gizi, koji će biti najveći arheološki muzej na svijetu, godinama najavljuje svoje otvorenje, no to bi se napokon trebalo dogoditi u novembru 2022. godine

“Korak bliže njegovom otvorenju nagovijestila je selidba Keopsove sunčeve barke, najvećeg drvenog čamca otkriven u Egiptu i starog oko 4.600 godina, koja je uz velike napore premještena u muzej iz svog dugogodišnjeg doma pored piramida u Gizi”, napominje MDC.

Muzej palate u Hong Kongu, s nikada izlaganim predmetima iz Muzeja palate u Pekingu, trebao bi se otvoriti u julu u kulturnoj četvrti West Kowloon. Smjestit će se na 30.000 kvadratnih metara, imati izložbene dvorane, prostor za edukaciju, kazalište sa 400 mjesta, suvenirnice i restoran.

Broadway u New Yorku, Dylan u Tulsi

U središtu Praga 22. februara bit će otvoren novi centar moderne i savremene umjetnosti, Kunsthalle Praha, koji je osnovala Fondacija porodice Pudil kao nevladinu i neprofitnu platformu, s fundusom koji sadrži djela češke i svjetske moderne i savremene umjetnosti.

Bit će smješten u preuređenoj nekadašnjoj trafostanici Zenger Electrical u Klarovu čiju rekonstrukciju potpisuje češki arhitektonski biro Studio Schindler Seko. Uz izložbene dvorane muzej će imati knjižnicu i edukativni prostor za posjetitelje izložbi.

New York će na Times Squareu u ljeto dobiti novi muzej posvećen Broadwayju koji će predstaviti historiju brodvejskih mjuzikala, predstava i kazališnih produkcija, najavio je MDC.

Kroz interaktivan i iskustveni postav posjetitelji će moći vidjeti kako je gradska kazališna scena tokom godina mijenjala svoje lokacije prije nego što se trajno nastanila na Times Squareu, te saznati više o najznačajnijim mjuziklima koji su utjecali na razvoj Broadwayja. Moći će zaviriti i u ‘backstage’ koji dekonstruira stvaranje brodvejske predstave.

Početkom oktobra u američkom gradu Tulsa u Oklahomi bit će otvoren Centar Bob Dylan posvećen proučavanju života i djela tog poznatog kantautora i dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2016.

Muzej će čuvati i predstavljati bogati arhiv Boba Dylana koji sadrži više od 100.000 predmeta, uključujući rukopise, nikad prije viđene koncertne nastupe i snimke uživo, rijetke fotografije i neobjavljene snimke, ali i osobne predmete, uspomene i sitnice.

Na pročelju zgrade na tri kata koju je dizajnirao arhitektonski biro Olson Kundig na čelu s Alanom Maskinom nalazi se rijetka fotografija Dylana iz 1965. koju je snimio Jerry Schatzberg.

Veliki projekt kulturnog urbanog razvoja Budimpešte

Mađarska nastavlja otvarati muzeje u sklopu velikog projekta kulturnog urbanog razvoja. Krajem januara u Budimpešti će biti otvorena Kuća mađarske muzike, a do jeseni i nova zgrada Muzeja etnografije (Budimpešta, Mađarska), kao dio obnove i izgradnje novih muzejskih zdanja u okviru sveobuhvatne obnove Gradskog parka u Budimpešti (Városliget), zelenih površina i rekreativnih sadržaja.

U sklopu projekta Liget Budapest, trenutno najvećeg projekta kulturnog urbanog razvoja u Europi, već su ranije otvoreni obnovljeni Muzej likovnih umjetnosti i novoizgrađeni Centar za restauraciju i čuvaonica Nacionalnog muzeja.

Stalni postav Kuće mađarske muzike donosi historiju muzike od razvoja ljudskog glasa do modernih trendova, uz poseban naglasak na mađarskoj muzici i njezinoj bogatoj historiji.

Upečatljivu i ekološki prihvatljivu zgradu  s organski valovitom i perforiranom krovnom konstrukcijom dizajnirao je japanski arhitekt Sou Fujimoto, a njena funkcionalnosti omogućit će posjetiteljima da dožive temelje muzičke harmonije i fiziologije percipiranja zvuka.

U sklopu projekta obnove izgrađena je i nova zgrada Muzeja etnografije, jednog od prvih etnografskih muzeja u Europi koji od 1872. čuva i interpretira tradicijsku i modernu kulturnu baštinu Mađarske te europskih i izvaneuropskih zajednica.

Na fasadi je metalna mreža sa gotovo pola miliona piksela predstavljajući suvremene reinterpretacije etnografskih motiva iz muzejskog fundusa, a koja se sa svojim zelenim krovom uklapa u krajolik.

Nove muzeje dobit će Glasgow i Oslo

Za mart je najavljeno otvorenje Zbirke Burrell u Glasgowu, nakon što je muzej koji čuva zbirku brodarskog magnata Williama Burrella (1861-1958) s više od 9.000 umjetničkih djela 2016. zatvoren radi renoviranja.

Nakon utrošenih 68 miliona funti (81 milion eura) izložbeni prostor povećan je za 35 posto, a zgrada je postala energetski održiva i sada će prvi put biti dostupne sve tri etaže zgrade, uključujući i čuvaonice u donjem prizemlju. Kako najavljuju, prvi puta bit će izložen vrtni tepih Wagner iz 17. stoljeća, treći najstariji poznati perzijski vrtni tepih.

Nakon nedavno otvorenog Munchmuseeta, Oslo bi u junu trebao dobiti još jedan moderni umjetnički muzej, najveći muzej u nordijskoj regiji – Nacionalni muzej umjetnosti, arhitekture i dizajna koju su projektirali njemački arhitekti Kleihues + Schuwerk.

To ekološki prihvatljivo zdanje, na čiju je izgradnju utrošeno nešto više od 600 miliona eura, bit će mjesto izlaganja više od 5.000 umjetničkih djela iz fundusa s gotovo 400.000 predmeta.

U prostoru na krovu, Svjetlosnoj dvorani, postavljat će se povremene izložbe od kojih će prva biti pregled norveške savremene umjetnosti, a Muzej ima otvorenu krovnu terasu s pogledom na luku, šetalište i fjord.

IZVOR: ALJAZEERA

Povezani članci

FILM “MARRY ME “SA JENIFFER LOPEZ U GLAVNOJ ULOZI 10.FEBRUARA U KINIMA U BIH!

Urednik Portala

Dodjela Grammy nagrada odgođena zbog omikrona

Urednik Portala

“Quo Vadis, Aida?” proglašen Filmom Evrope za 2021. godinu

Urednik Portala