Vijesti

SKANDAL TOKOM POSJETE CVIJANOVIĆ MAKEDONIJI-OMALOVAŽAVANJE DRŽAVE BIH

Poslanik u sobranju Sjeverne Makedonije i predsjednik parlamentarne grupe za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom Zećir Ramčilović protestovao je danas jer na susretu gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog sa predsjednicom bh. entiteta Republikom Srpskom Željkom Cvijanović nije bilo zastave BiH.

U otvorenom pismu gradonačelniku Kumanova, Ramčilović kaže da je za pozdravljanje svaki susret koji otvara mogućnost za zbližavanje i saradnju naroda i država regiona, ali da je neisticanjem zastave BiH na susretu sa Cvijanović “napravljeno grubo kršenje i nepoštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države”.

“Na susretu međunarodnog karaktera obavezna je upotreba zastave države iz koje dolazi visoki gost, u ovom slučaju je obavezna upotreba državne zastave BiH, što u ovom nije urađeno, već je korištena zastava jednog neraskidivog dijela BiH”, istakao je Ramčilović što se može vidjeti i na instagram profilu Cvijanović.

Kako je istakao, zastava BiH je simbol kojim se predstavlja državnost u međunarodnim susretima i takvi propusti i greške, namjerne ili nenamjerne, ne bi smjele da se dešavaju.

“Posebno u ovo vrijeme u kojem su sve učestalije secesionističke namjere dijela vlasti i političara Srba iz Bosne i Hercegovine, koje mogu da imaju katastrofalne posljedice. Ovakvim činom opštine Kumanovo nanosi se šteta dobrim i prijteljskim odnosima BiH i Sjeverne Makedonije, iako naša država u svakom pogledu podržava i smatra neprikosnovenim teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, napisao je Ramčilović.

Predsjednik grupe za prijatelljstvo parlamenata Sjeverne Makedonije i BiH je zatražio od gradonačelnika Kumanova da se zbog tog propusta javno izvini svim građanima Sjeverne Makedonije, posebno onima čija je matična država BiH.

Dodao je da su susretu povodom praznika građana srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji “predsjednice entiteta BiH Republike Srpske Željke Cvijanović i gradonačelnika opštine Kumanovo Maksima Dimitrievskog prisustvovali i ambasador BiH u Skoplju Dragan Jaćimović i srpski poslanici u sobranju Ivan Stioljković i Miroslav Jovanović”.

Na instagram profilu Željke Cvijanović objavljene su fotografije i njenog sastanka sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i na njima se vide samo zastave domaćina.

izvor:N1

Povezani članci

PLENKOVIĆ SMATRA DA ČOVIĆ NE MOŽE DOBITI IZBORE ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH IZ REDA HRVATSKOG NARODA

Urednik Portala

Odobren Putinov zahtjev za slanje vojske van granica Rusije

Urednik Portala

NAJEZDA KRPELJA: U SARAJEVU DNEVNO POMOĆ OD LJEKARA ZATRAŽI OKO 30 GRAĐANA

Urednik Portala