Politika

SDP traži od Komšića da smijeni ambasadore: Kad je najpotrebnije oni ne rade ništa ili rade protiv BiH

SDP traži od ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da od šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) hitno zatraži podnošenje izvještaja o poduzetim aktivnostima na promicanju interesa Bosne i Hercegovine i pridobijanju međunarodne podrške za zaštitu suvereniteta i cjelovitosti naše države.

“Tražimo od ministrice Turković da u skladu sa svojim nadležnostima pozove na odgovornost bosanskohercegovačke konzule i ambasadore koji su iznimno dobro plaćeni za posao međunarodne afirmacije Bosne i Hercegovine i strateških interesa naše države.

Ovaj poziv upućujemo nakon što smo u komunikaciji sa našim partnerima i prijateljima, prvenstveno iz Partije evropskih socijalista, upoznati sa zabrinjavajuće niskim ili nepostojećim angažmanom državne diplomatske mreže u trenucima kada je pridobijanje međunarodne podrške od krucijalnog značaja za opstanak i stabilnost naše države”, navode iz SDP-a.

Oni ističu da je stanje i funkcionisanje DKP mreže bilo na zabrinjavajućem nivou i prije ove krize i to zbog imenovanja nekompetentnih ljudi na važne ambasadorske pozicije.

“I sve uz poslovično antidržavnički nastrojene kadrove SNSD-a. Njih je Predsjedništvo BiH imenovalo jednoglasno, ekspresno nakon izbora 2018. godine, smjenjujući ambasadore koje je prethodno predložila trenutna opozicija u entitetu RS.

Posljedica imenovanja osoba koje nemaju osnovno znanje i iskustvo iz diplomatije i onih koji otvoreno rade protiv države je potpuno urušavanje ugleda i značaja naše DKP mreže. Smatramo da je krajnje vrijeme da se u ovu oblast uvede red i mjerljiva odgovornost.

Stoga, od ministrice Turković očekujemo da bez odlaganja od šefova DKP-a, posebno onih u Evropi i SAD-u, zatraži detaljne izvještaje o održanim sastancima sa predstavnicima država u kojim djeluju, te o drugim poduzetim aktivnostima koje bi doprinijele intenzivnijoj saradnji sa ovim državama sa ciljem sankcioniranja i zaustavljanja separatističkih i drugih aktivnosti promicanja podjela i segregiranja bosanskohercegovačkog društva, koje dovode do destabilizacije naše države i regije”, navode iz SDP-a.

Ističu da na osnovu dobijenih informacija, očekuju da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, pokrene procedure razrješenja inertnih i neaktivnih ambasadora i konzula.

“U najmanju ruku onih sa područja entiteta FBiH koji ne vrše svoju dužnost na zadovoljavajući način, te imenovanja onih koji posao ne doživljavaju kao plaćeni odmor i nagradu za stranačku lojalnost, nego kao ozbiljnu državničku dužnost”, navodi se saopćenju SDP-a.

Izvor:raport.ba

Povezani članci

Dodik: Nijedan potez koji povlači Republika Srpska nije sa ciljem da se otcijepi od BiH

Urednik Portala

DA LI BI OTCJEPLJENJE REPUBLIKE SRPSKE IZAZVALO RAT U BIH?

Urednik Portala

EVROPSKI PARLAMENT IDUĆE SEDMICE RASPRAVLJA O STANJU U BIH

Urednik Portala