BiH

Schmidt zaprijetio Dodiku ali i drugim političarima koji ne budu sarađivali na napretku BiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt gostovao je sinoć u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića na Face TV.

Schmidt je jasno zaprijetio Dodiku ali i drugim političarima koji ne budu sarađivali na napretku BiH.

Dodik je donio odluku da se vrati u institucije, ako se Dodik ne bude držao onoga što je obećao Vučiću bit će u teškoj situaciji! Bonske ovlasti su još uvijek u ladici! Moje ovlasti nisu samo da nekoga skinem sa funkcije i Dodik to zna! Zna kako je doveden na vlast! Sve što je usmjereno protiv Dejtona bit će sankcionisano!!!
Međunarodna zajednica, EU, SAD i Visoki predstavnik su na istoj strani! Dodiku nisam ponudio ni jedan euro! Nije pitanje kakav će se dil napraviti s Dodikom! On mora sjesti i raditi svoj posao! Ne treba mi Dodikovo priznanje! Iako ne govori sa mnom, Dodik stalno govori o meni! Nisam ja baš beznačajan za njega! Moramo raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Dodika! Na Dodika više ne treba računati! Dodik i neki se igraju i zbog toga će dobiti neprijatna pitanja! Ako se ne povuku odluke NSRS-a, onda kako to Šekspir kaže: “Uradit ću prije nego što ću pričati o tome!” Mogu očekivati određene odluke, ali ko će donijeti odluke i kakve će biti vidjet ćemo! Učinit ću nešto prije nego o tome budem govorio! Ići će se putem koji Dodik nije zamislio!

Nemoguće da 26 godina od formiranja države nije razriješeno pitanje državne imovine! To pitanje se mora postaviti i međunarodnoj zajednici! Niko ne zna kome pripada koja parcela! O državnoj imovini moramo sjesti i pričati! Nije tačno da svo zemljište u RS-u pripada RS-u! Ja sam strpljiv, ali moje strpljenje ima granice!

EU je najvažniji budući partner za BiH! Vrlo intezivno radimo na pitanju sredstava EU koja se raspoređuju u BiH! Međunarodna zajednica ne može samo davati novac i čekati da se nešto napravi! Ne znam da je li ovo što radi Dodik samo strategija! Niko se neće igrati sa integritetom BiH! Dodik je imao šansu i nije je iskoristio! Zahvalan sam i Plenkoviću i Vučiću na angažmanu! Bit će neprijatne mjere za one na kojoj se odnose! Moj brat je komandant EUFOR-a i zajedno sa njim sam analizirao trenutnu situaciju! Stvari koje se dešavaju nisu dobre i ne možemo dopustiti da se dešavaju! Veoma sam zabrinut! BiH nije u fokusu svjetske politike! Za mene je BiH prioritet, ali čekam pravi trenutak kada ću dobiti podršku mnogih! I Britanci se više okreću BiH! Sa Peachom sarađujem! Razgovarao sam i sa generalnim sekretarom NATO-a! Međunarodna zajednica neće skrenuti oči sa BiH!

Izvor:raport.ba

Povezani članci

Stanivuković poručio prevoznicima da budu ponizni: Mogli bi ostati bez ugovora

Urednik Portala

Kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Urednik Portala

SVI ŽELE BITI PRAVNICI ILI EKONOMISTI: OVO SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U BIH

Urednik Portala