BiH

SAMOHRANA MAJKA ČISTI KANCELARIJU ZA 475 KM, U KOJOJ SJEDI MINISTAR KOJI IMA 10 PUTA VEĆU PLATU!

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine danas je poslao pismo na adrese nekoliko ambasada u Bosni i Hercegovini, ambasadi SAD, Velike Britanije i drugih, kao i OHR-u i Delegaciji EU u BiH.

Iz Sindikata su poručili kako se nastavlja dugogodišnji projekat urušavanja državnih institucija.

“Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, krajem decembra 2021. godine, usvojilo Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2022. godine, sa osnovicom za obračun plate od 475,69. Osnovica za obračun plate na državnom nivou se nije mjenjala 12 godina.
Dugogodišnja politika vladajućih stranaka (punih 12 godina), omalovažavanja i urušavanja državnih institucija, je dovela do situacije da zaposleni sa svojim ličnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice.

Poznata vam je i činjenica da zaposleni u državnim institucijama na nižim nivoima vlasti, (entitetskim, kantonalnim i opštinskim) imaju 25 do 35% veće plate za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou. Ovakav slučaj ne postoji u svijetu”, poručeno je u pismu.

Navedeno je kako samohrana majka, radnica, prima osnovnu platu u iznosu od 475 Km.

izvor:crna hronika

Povezani članci

Džaferović: Prijetnje Rusije prema BiH su ozbiljne, moramo ući u EU i NATO

Urednik Portala

UVOZ MESA SKORO SEDAM PUTA VEĆI OD IZVOZA

Urednik Portala

Dnevne temperature danas do 32 stepena

Urednik Portala