Sport

RUSKA KLIZAČICA KOJA JE OPTUŽENA ZA DOPING ,TVRDI DA JE GREŠKOM UZELA DJEDOVE TABLETE

Petnaestodišnja ruska umjetnička klizačica Kamila Valijeva, upletena u dopinški skandal na Zimskim olimpijskim igrama, branila se na saslušanju tvrdnjom da je greškom uzela lijek za srce njezina djeda, rekao je u utorak dužnosnik MOO-a.

Valijeva je iznijela taj argument na saslušanju pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) o tome treba li joj dopustiti nastavak takmičenja u Pekingu, rekao je Denis Osvald (Oswald), stalni predsjedavajući Disciplinske komisije Međunarodnog olimpijskog odbora.

– Njen argument je bio da se ova kontaminacija dogodila mješanjem s proizvodom koji je uzimao njezin djed – rekao je Osvald, prenosi Hina.

Ranije je MOO na konferenciji za novinare rekao da Valijevin “B” uzorak tek treba analizirati unatoč početnom pozitivnom rezultatu. Tinejdžerki je CAS odobrio da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji u utorak nakon što se CAS složio s odlukom Ruske antidopinške agencije (RUSADA) da joj ukine zabranu.

Valijeva je testirana na svom državnom prvenstvu 25. decembra, ali pozitivan test na zabranjeni lijek za anginu otkriven je tek 8. februara, nakon što se već takmičila a na Igrama u Pekingu.

– Ovi protekli dani su mi bili jako teški. Kao da nemam više emocija. Sretna sam što ću ipak klizati, ali sam istovremeno emocionalno umorna – kazala je Valijeva za rusku TV.

Ako Valijeva završi među prva tri u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, dodjela medalja neće se održati tokom ovih Igara.

izvor:avaz.ba

Povezani članci

Završena prva faza rukometnog prvenstva

Urednik Portala

Premijer Novalić uručio plakete članovima bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci

Urednik Portala

Nijemci vrše posljednje pripreme: Himna BiH u Kölnu

Urednik Portala