Sport

Red Bull suspendovao vozača zbog rasizma

Red Bull je suspendovao svoga test i rezervnoga vozača Jurija Vipsa zbog rasističke uvrede koju je mladi vozač upotrijebio tokom prijenosa za vrijeme igranja video igre, a ekipa je najavila “punu istragu” spomenutoga incidenta.

Vips je sinoć prenosio uživo kako učestvuje u video igri i koristio je rasističku uvredu, a tim Formule 1, za koju je estonski vozač vezan kao test vozač i član juniorskoga programa, odmah je reagovala i objavila da ga privremeno suspenduje.

“Red Bull Racing je suspendovao juniorskoga vozača Jurija Vipsa sa svih dužnosti sa trenutnim učinkom dok čekamo rezultate pune istrage incidenta”, piše u saopštenju.

“Kao organizacija osuđujemo zlostavljanje bilo kakve vrste i imamo nultu toleranciju prema rasističkom jeziku i ponašanju unutar naše organizacije.”

Estonac se na svom Instagram profilu “bezrezervno izvinio“ za uvrijedljiv govor koji je koristio tokom prijenosa.

“Ovaj riječnik je u potpunosti neprihvatljiv i ne opisuje vrijednosti i principe do kojih drži. Duboko žalim zbog svojih akcija i to nije primjer koji želim da se sledi. Surađivat ću sa istragom u potpunosti.”

Vips je debitovao u Formuli 1 tokom ovogodišnje Velike nagrade Španije kada je učestvovao na prvom slobodnom treningu, a trenutno je i aktivni vozač Formule 2 u kojoj vozi za High Tech Grand Prix.

Estonac se nalazi na sedmom mjestu u generalnom plasmanu.

Izvor:N1

Povezani članci

SVI U DVORANU! “BUBAMARA” DOMAĆIN “MUJI HRNJICI”!

Urednik Portala

MUSA SE PROBUDIO IZ KOME!

Urednik Portala

(VIDEO) ‘Najveći nokaut u povijesti?‘:

Urednik Portala