Dijaspora

Putovanje maloljetnika sa i bez roditelja, unutar i van granica EU

Granična policija Bosne i Hercegovine
Da li je potrebna punomoć za prelazak državne granice prema EU maloljetnog državljana BiH?

Za nositelja putne isprave državljanina BiH mlađeg od 14 godina nije potrebna punomoć/suglasnost za putovanje u inostranstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili zakonskog zastupnika odnosno staratelja.

Državljanin BiH mlađi od 14 godina mora posjedovati suglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika odnosno staratelja, ovjerenu kod nadležnog organa, ako putuje u pratnji drugog lica ili osobe koja nije roditelj ili staratelj.

Da li maloljetni državljanin BiH može putovati u pratnji jednog od roditelja ukoliko drugi roditelj nije saglasan da dijete putuje ?

Zakonom o putnim ispravama propisano je da nosilac putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina, može putovati u inostranstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili zakonskog zastupnika odnosno staratelja.

Shodno navedenom, maloljetno dijete može prelaziti državnu granicu BiH u pratnji jednog roditelja, ukoliko posjeduje važeću putnu ispravu, te ukoliko ne postoje druge zakonske smetnje (zabrana ili ograničenja putovanja u inostranstvo, korištenja putne isprave za prelazak državne granice i sl.) izrečene od strane suda, centra za socijalni rad ili drugog nadležnog organa.

Ipak da bi putovanje proteklo kako treba potrebno je da prije putovanja kontaktirate diplomatsko-konzularna predstavništva zemalja u koje želite putovati ili tranzitne zemlje jer vam saglasnost može biti potrebna prilikom svake kontrole granične policije.

Gdje državljani BiH mogu koristiti važeću ličnu kartu BiH kao putnu ispravu prilikom prelaska državne granice?

Državljani Bosne i Hercegovine mogu koristiti važeću ličnu kartu BiH kao putnu ispravu prilikom prelaska državne granice sljedećih zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisan međunarodni sporazum, i to: Republike Srbije, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Albanije.

Napominjemo da se lična karta BiH ne može koristiti kao važeća putna isprava prilikom putovanja u ili iz zemalja članica Europske unije, Schengenskog prostora ili drugih zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina nema potpisan međunarodni sporazum ili ugovor“. Za putovanje prema EU potreban je pasoš čiji rok važenja prilikom putovanja mora biti najmanje 90 dana do isteka pasoša.

Europska Unija / Schengen
Putovanje djece unutar EU

Djeca mlađa od 14 godina npr. iz Hrvatske u Njemačku mogu putovati sama i bez punomoći!

Zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana, koji je 2015 godine stupio na snagu, djeca mlađa od 14 godina mogu putovati sama u inostranstvo, bez dosad potrebne ovjerene suglasnosti roditelja ili skrbnika za takvo putovanje.

Voditelj službe za migracije u Upravi za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Zvonimir Vrbljanin pojasnio je Hini kako prema Zakoniku o schengenskim granicama, koji regulira način kako granična policija provodi kontrolu, a vrijedi za cijelo područje EU, ne postoji ograničenje kada je riječ o prelasku granice djece.

Također tvrdi da tzv. Schengenski kodeks postavlja standarde koji pojačavaju kontrolu prelaska granica, posebno kada su u pitanju djeca i stariji maloljetnici.

“Ako granični policajac ima bilo kakvu dvojbu oko sigurnosti djeteta koje prelazi granicu, on će u kratkom roku provjeriti kod roditelja ili putem međunarodne suradnje kod, primjerice, obitelji kod koje to dijete putuje. Tek kada je službenik posve uvjeren u sigurnost djeteta pustit će ga da pređe granicu”, kaže Vrbljanin.

I samom mu je, kaže, nenormalno da djete mlađe od 14 godina ide samo preko granice, no takvi su slučajevi rijetki. “Shvatljivo mi je da djeca idu na neko međunarodno natjecanje ili školsku ekskurziju u pratnji profesora. U tom kontekstu, ukidanjem odredbe o potrebi posjedovanja ovjerene suglasnosti roditelja za prelazak granice roditeljima smo pomogli da uštede novce za ovjeru punomoći”, uvjeren je Vrbljanin.

Ipak, mada ovjerena potvrda nije potrebna, dobro je da dijete posjeduju bilo kakvu pisanu potvrdu, pa i neovjerenu suglasnost roditelja, te kontakt broj na koji se roditelja može dobiti.

Izvor:GP Maljevac

Povezani članci

BH DIJASPORA U KANADI:Spasimo BiH!

Urednik Portala

Slovenija: Postupak i potrebna plaća za spajanje obitelji

Urednik Portala

Švicarska otvorila tržište Hrvatima, traže tisuće radnika. Ovo su plaće i uvjeti

Urednik Portala