Svijet

Putin: Rusija nije protiv članstva Ukrajine u EU jer to nije vojna organizacija

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako se ne protivi eventualnom kandidatskom statusu ili članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji i da nema razlog za zabrinutost pošto EU nije vojna organizacija, za razliku od NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je učestvovao na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u St. Petersburgu (SPIF), gdje je komentarisao globalna ekonomska i politička dešavanja.

Navodeći da Rusija ima moć da značajno poveća izvoz hrane i đubriva, Putin je rekao da postoje problemi u snabdijevanju hranom koji ne potiču iz Rusije, već sa Zapada.

Putin je istakao da je povećanje ponude globalnih prehrambenih proizvoda i zadovoljavanje potreba zemalja u potrebi najvažniji zadatak međunarodne zajednice.

Ističući da bi ruska ponuda žitarica u narednoj sezoni mogla porasti na 50 miliona tona, Putin je rekao da će prioritet biti region Bliskog istoka i afričke zemlje.

“Rusija nije odgovorna za problem žita u Ukrajini. Mi ne ometamo snabdijevanje žitom iz Ukrajine. Mi nismo ti koji postavljaju mine u lukama u Crnom moru. Neka očiste mine i uklone brodove”, rekao je Putin.

Putin je istakao da postoji nekoliko opcija za izvoz žitarica iz Ukrajine, ali da se to može desiti samo ako Kijev odluči samostalno, bez slušanja “onih preko okeana“.

Komentarišući navode iz medija da Rusija prijeti nuklearnim oružjem, Putin je rekao da je ta retorika izašla iz usta neodgovornih političara i da je korištena na vrlo visokom nivou.

“Čim mi odgovorimo, oni nas zbog toga napadaju i kažu da Rusija prijeti. Ne prijetimo nikome. Mi ne prijetimo, ali svi znaju šta imamo i trebaju znati šta ćemo koristiti ako bude potrebno da zaštitimo naš suverenitet“, dodao je Putin.

Odgovarajući na pitanje o mogućem kandidatskom statusu ili članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji (EU), Putin je rekao da ima jasan stav o tome.

“EU nije vojna organizacija, za razliku od NATO-a. Kao što uvijek kažem, naš stav je vrlo dosljedan i jasan u tom pogledu. Rusija nije protiv toga“, rekao je Putin.

Ističući da će ukrajinskoj ekonomiji biti potrebne ogromne subvencije, Putin je kazao da bi ta zemlja vremenom mogla biti pretvorena u polukolonijalnu državu.

“Vojni sukobi su uvijek tragedija. Ovo je samo neophodna akcija s naše strane. To je bilo neizbježno i neophodno“, poručio je Putin.

Izvor:N1

Povezani članci

FRANCUSKI SUD POTVRDIO ZABRANU NOŠENJA BURKINIJA NA JAVNIM BAZENIMA

Urednik Portala

Rusi prošli kroz černobilsku Crvenu šumu, radnici poručuju: “To je samoubistvo”

Urednik Portala

BIDEN UVODI ZAOKRET U ODNOSIMA SA KINOM: OČEKUJE SE UKIDANJE CARINA

Urednik Portala