Rat u Ukrajini Svijet

Putin: Moramo razvijati novo oružje

“Iako Rusija trenutno prolazi kroz nova iskušenja i nevolje, oni se rješavaju i bit će prevladani”, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa studentima vojnih fakulteta.

Putin je hvalio “hrabrost i profesionalnost vojnika koji učestvuju u operaciji u Ukrajini” te rekao da će dodatno ojačati vojsku, prenosi Index pozivajući se na rusku agenciju TASS.

“Prevladat ćemo iskušenja”
“Država prolazi kroz još jedan niz iskušenja. Da, postoje ograničenja i ona se prevladavaju na razne načine, ali radimo na tome i bit će prevladana”, rekao je Putin.

Rekao je i da ruska historija nikada nije doživjela vrijeme kada su Rusi mogli “osjećati kao da ne moraju ništa raditi, kao u nekoj prosperitetnoj zemlji, ali jedva primjetnoj na karti svijeta”.

“Rusija je uvijek prolazila kroz nekakve kušnje i nevolje. Uvijek, da bismo postigli cilj, moramo proći kroz određene poteškoće. Ali, kao što znate, putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom”, rekao je Putin studentima.

“Naši vojnici se bore za mir”
“Današnji časnici i vojnici štite Donbas od neonacista, bore se za mir i sigurnost našeg naroda, za pravo Rusije na suvereni razvoj. Ponosni smo na to da tokom specijalne vojne operacije naši borci djeluju hrabro, profesionalno, kao pravi heroji. Ruski borci raznih nacionalnosti bore se rame uz rame. Nastavit ćemo razvijati i jačati svoje oružane snage uzimajući u obzir potencijalne vojne prijetnje i rizike te ćemo poboljšati njihovu borbenu moć na osnovu lekcija iz modernih oružanih sukoba”, rekao je Putin.

Ruska vojska i mornarica “već se pojačavaju u svim važnim segmentima”, rekao je Putin i dodao da “nema sumnje da će postati još jače”.

“Opremit ćemo vojsku novim oružjem”
Među prioritetima Rusije bit će opremanje vojske novim oružjem, poput sistema zračne i proturaketne odbrane S-500 koji se već stavlja u pogon, rekao je Putin.

“Proveli smo uspješno ispitivanje interkontinentalnog balističkog projektila Sarmat. Očekujemo da će prvi takav sistem biti pušten u rad prije kraja ove godine”, rekao je Putin.

Vojska će, kako je naveo, morati “proširiti upotrebu robotike, najnovijih sredstava za izviđanje te bespilotnih letjelica” i “aktivno razvijati oružje zasnovano na novim principima, uključujući lasersko, elektromagnetno i drugo oružje”.

“Naravno, rad s osobljem je najvažniji zadatak”, rekao je Putin i citirao vojnog teoretičara, generala Mihaila Dragomirova. “Odanost domovini i interesi zajedničke stvari glavni su cilj vojnog obrazovanja”, poručio je Vladimir Putin.

Izvor:N1

Povezani članci

Ruski projektili pogodili područje blizu aerodroma u Lavovu. ‘Mariupolj će vjerojatno pasti u narednim tjednima

Urednik Portala

UKRAJINCI TVRDE DA SU POGODILI RUSKI BROD, RUSI TO DEMANTUJU: EKSPLODIRALO JE STRELJIVO

Urednik Portala

IATA-NAGLI PORAST PRODAJE AVIONSKIH KARATA KAKO SE UBLAŽAVAJU OGRANIČENJA ŠIROM SVIJETA

Urednik Portala