Dijaspora

Procurio plan Bruxellesa koji će šokirati članice EU-a: Ove zime ‘grijanje‘ na 19 stupnjeva!

Pozivaju se vlade EU da uvedu obvezujuća ograničenja grijanja i hlađenja tamo gdje je to ‘tehnički izvedivo i provedivo‘

Očekuje se da će Europska komisija sljedeći tjedan zatražiti od zemalja EU da smanje grijanje i hlađenje javnih zgrada i ureda kako bi smanjili opću potražnju za plinom, navodi se u dokumentu koji je AFP imao na uvid.

Opskrba ruskim plinom mogla bi biti u potpunosti prekinuta i Bruxelles u svojim simulacijama računa na to da bi se ove zime Putin plinom mogao služiti kao ratnim oružjem. Očekuje se da će Komisija potaknuti vlade 27 zemalja da postave ograničenja na količinu plina koju koriste javne zgrade, uredi, različiti komercijalni objekti, uključujući i vanjske terase.

Za optimalno korištenje energenata preporučit će pravila koja zahtijevaju da se javne zgrade griju na najviše 19 stupnjeva Celzijevih ili hlade klimatizacijskim jedinicama postavljenim na temperaturu ne nižu od 25 stupnjeva.

U dokumentu Komisije, između ostalog, se navodi: “Ono što uštedimo ljeti možemo koristiti zimi”.

Energetski stručnjaci kažu da bi smanjenje termostata za jedan stupanj moglo smanjiti račun za grijanje zgrade za oko 10 posto. Zaključuju i da klimatizacijski uređaji ionako ne uspijevaju ohladiti prostoriju ako nisu “nafrljeni” ispod 20 stupnjeva uspijevaju tek u tome da troše energiju pokušavajući.

Preporuka je dio niza mjera koje Bruxelles istražuje za smanjenje potrošnje plina u EU.

“Imamo prostora da smanjimo eventualni udar izazvan prekidom opskrbe za jednu trećinu”, stoji u dokumentu koji bi trebao biti objavljen 20. srpnja i mogao bi se u međuvremenu mijenjati.

Izvor:Jutarnji

Povezani članci

Prvi rezultati istrage: Letjelica je u Zagrebu završila zbog greške navigacijskog sustava

Urednik Portala

AHMETOVIĆ INICIRAO RASPRAVU O BIH U BUNDESTAGU: MI U NJEMAČKOJ MORAMO SPRIJEČITI DALJE POKUŠAJE DESTABILIZACIJE U BIH

Urednik Portala

U SLOVENIJI OČEKUJU VRHUNAC PETOG TALASA EPIDEMIJE

Urednik Portala