Kultura

Pročitajte koja su to tri poznata pisca koristila pseudonime

Typewriter

Pisci koriste pseudonime iz raznih razloga: neki žele sakriti svoj identitet, neki žele izbjeći diskriminaciju, a neki samo žele koristiti ime koje zvuči bolje od njihovog.

Ovo su tri pisca koji su koristili pseudonime:

Stephen King / Richard Bachman

Kasnih 1970-ih godina, Stephen King je brzo postajao jedan od najpoznatijih pisaca na svijetu. Isto tako je bio veoma brz pisac – i zbog toga se njegov izdavač brinuo da ako bude objavljivao puno knjiga odjednom da će ga se market zasititi. Kako bi to izbjegao, King je počeo objavljivati knjige pod pseudonimom Richard Bachman, počevši od knjige Bijes iz 1977. godine. Stephen King je prestao koristiti pseudonim sredinom 1980-ih kad su čitaoci shvatili da su ta dva pisca ista osoba.

Mary Ann Evans / George Eliot

George Eliot je bio pseudonim spisateljice Mary Ann Evans, jedne od najbitnijih spisateljica 19. stoljeća. Evans je koristila muški pseudonim kako bi izbjegla diskriminaciju muških čitalaca u vrijeme kad su žene bile asocirane sa samo ljubavnim romanima. Mnoge spisateljice su to isto radile, poput J.K.Rowling, koja je koristila “J.K.” umjesto Joanne jer je njen izdavač mislio da dječaci neće htjeti čitati knjigu Harry Potter ako znaju da ju je napisala žena.

Stanley Martin Lieber / Stan Lee

Pisac stripova, Stan Lee, nije htio koristiti svoje pravo ime, Stanley Martin Lieber, na knjigama za koje je mislio da će čitati samo djeca. Počeo je koristiti pseudonim Stan Lee 1940-ih godina kako bi svoje pravo ime ostavio za ozbiljnije knjige. Međutim, nakon što je postao poznat pod svojim pseudonimom, promijenio je svoje zakonito ime u Stan Lee.

Prevela: N.L.
IZVOR: Ryan Coogan

Povezani članci

MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA OTVORIO VRATA ZA SVE POSJETIOCE: DANAS BESPLATAN ULAZ

Urednik Portala

OVE GODINE SANACIJA KUĆE NURIJE POZDERCA U CAZINU

Urednik Portala

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

Urednik Portala