BiH Vijesti

PRIPREMA SE ZAKON O SUKOBU INTERESA U FEDERACIJI BOSNE I HRECEGOVINE

Federacija Bosne i Hercegovine već devet godina nema Zakon o sukobu interesa u organima vlasti. Za to vrijeme otkriveno je na stotine slučajeva sukoba interesa i nespojivih funkcija. Zbog nepostojanja adekvatnog zakona koruptivne radnje nema ko da kažnjava i sankcioniše. U pripremi je novo zakonsko rješenje, a predlagači zagovaraju nezavisno tijelo na koje parlamentarci ne bi mogli utjecati.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pokrenula je postupak oduzimanja mandata vijećniku u Opštinskom vijeću Velike Kladuše Aladinu Ćerimoviću. Ćerimović pored funkcije vijećnika obavlja i funkciju savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona. I pored činjenice da je riječ o nespojivim funkcijama prema Izbornom zakonu, Ćerimović se po još dva osnova nalazi u direktnom sukobu interesa. Zaposlen je u nadzornom odboru javnog preduzeća koje se finansira javnim sredstvima.

IVANA KORAJLIĆ, Transparensi Internešnel BiH
 
Ovo nije jedini primjer, Transparensi Internešnel ima registar javnih funkcionera koji je dostupan na stranici transparentno.ba., registar javnih ustanova, udruženja, finansiranje udruženja građana koji su omogućili da vidimo desetine u prethodne dvije godine funkcionera koji obavljaju funkcije u udruženjima koja se finansiraju iz budžeta ili su u rukovodstvu javnih ustanova u isto vrijeme.
 
2013. godine izmijenjen je Zakon o sukobu interesa na nivou Bosne i Hercegovine. Time su Centralnoj izbornoj komisiji BiH oduzete nadležnosti da provodi postupke sukoba interesa. Međutim, u zakonu na nivou Federacije BiH, a koji je i dalje na snazi, već devet godina stoji da je nadležno tijelo za implementaciju upravo CIK, koje to ne može da sprovodi jer su mu oduzete nadležnosti. 
 
 IRFAN ČENGIĆ, predlagač zakona 
 

U prevodu, devet godina u Federaciji BiH niko ne odlučuje o sukobu interesa zbog čega smo mi predložili ovaj nacrt zakona koji je usvojen u oba doma i sada zaključujemo javnu raspravu koja je trajala 60 dana. ukoliko dobijemo previše sugestija mi ćemo dostaviti prijedlog čitavog novog zakona, i ići ćemo u tom pravcu te tražiti značajniju podrćšku međunarodne zajednice. 
 
2014. godine konstituisana je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na nivou Bosne i Hercegovine. Republika Srpska ima svoju entitetsku parlamentarnu komisiju. Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine sve sukobe interesa nema ko da kažnjava i sankcionoiše. 
 
ELMEDIN KONAKOVIĆ, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH
 
Federacija BiH jedini je dio Balkana koji nema regulisanu tu oblast već osam godina. Isključivo zato jer politike to ne dozvoljavaju, što ne žele da se miješaju u biznise političara, kojima je politika paravan a oni se bave kriminalom, i evo ne postoji zakon koji to može utvrditi. 
 
IVANA KORAJLIĆ, Transparensi Internešnel BiH
 
Sada imamo situaciju da je u Parlamentu Nacrt izmjena zakona koji podrazumijeva opet potpuno ispolitizovano tijelo za primjenu zakona, koje bi se sastojalo od predstavnika parlamenta Federacije, šest iz Predstavničkog doma šest iz Doma naroda, što bi opet značilo da bi oni utvrđivali sukob interesa svojih stranačkih kolega gdje ne bi bilo nikakve objektivnosti. 

Na usvajanje kompletno novog zakona, na nivou Federacije BiH, upozorila je Evropska unija i sve relevantne međunarodne organizacije. To je i obaveza koju Bosna i Hercegovina mora da ispuni u okviru 14 prioriteta na putu ka Evropskoj uniji.

izvor:bhrt

Povezani članci

PRIJEDLOG VLADE RS: NULTI PDV NA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE I UKIDANJE AKCIZA NA GORIVO

Urednik Portala

Vučić pobjesnio zbog uvođenja sankcija Srbiji na rusku naftu: ‘Za ovo sve je kriva Hrvatska!’

Urednik Portala

Dok čekamo konačnu odluku Državnog parlamenta o ukidanju akciza cijena goriva raste iz dana u dan

Urednik Portala