zabava Zanimljivosti

PRIJE 30 GODINA USVOJENA ZASTAVA REPUBLIKE BIH SA LJILJANIMA: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO 4. MAJA

Zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine. Prva zastava nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Bijela zastava pravougaonog oblika, sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini. Grb je replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Plavi štit, podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju. Zastava je prvi put zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku.

 1. Papa Aleksandar VI Španac izdao edikt o podjeli Novog svijeta između Španije i Portugala, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.
 2. Nizozemski kolonijalist Peter Minuit kupio ostrvo Manhattan od Indijanaca Algonquina za 24 dolara u odjeći i dugmadi.
 3. U borbi s Turcima poginuo vođa makedonskog nacionalno-revolucionarnog pokreta Goce Delčev.
 4. Sjedinjene Američke Države zauzele zonu Panamskog kanala od Kolumbije.
 5. Rođen egipatski državnik Hosni Mubarak, predsjednik Egipta od 1981, poslije ubistva Anwara el-Sadata. Vlada do 11. februara 2011. kada podnosi ostavku usljed građanskih nemira i pritiska javnosti.
 6. Rođena američka glumica Audrey Hepburn, ambasadorica dobre volje UNICEF-a. Dobitnica je Oscara za film “Praznik u Rimu”.
 7. Douglas Hyde postao prvi predsjednik Irske na osnovu novog ustava kojim je proklamovana njena nezavisnost.
 8. U KC-u u Ljubljani umro predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vođa jugoslavenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio vođa Pokreta nesvrstanih zemalja.

1990. Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj ubjedljivo pobijedila Hrvatska demokratska zajednica Franje Tuđmana.

 1. Snage JNA i srpski dobrovoljci napali Goražde. Granatiranje grada trajalo cijeli dan, a branioci su uspjeli da odbiju napad.
 2. Hrvatska vojska i policija u trodnevnoj akciji Bljesak oslobodile 500 kvadratnih kilometara teritorija od srpskih snaga tzv. srpske krajine. Oslobođeni su Okučani, Stara Gradiška i dio Pakraca, a oko 15.000 srpskih civila izbjeglo u BiH.
 3. Lider konzervativaca Jose Maria Aznar postao premijer Španije, čime je okončana 13-godišnja vladavina socijalista.
 4. Sjedinjene Američke Države su glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri UN-u, što je prvi put u historiji te međunarodne organizacije.
 5. U Civitanovi Marche umro Sesto Bruscantini, čuveni italijanski solo operski pjevač.
 6. U aukcijskoj kući Christie’s skulptura Constantina Brâncusija ‘’Ptica u prostoru’’ prodata je za 27.450.000 američkih dolara, što je rekordna cijena u prodaji jedne skulpture.
 7. Američki sud izrekao Zakarijusu Musaujiu kaznu doživotnog zatvora zbog terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.
 8. Ricardo Martinelli, multimilioner, vlasnik najvećeg lanca supermarketa u Panami, pobijedio na predsjedničkim izborima u toj centralnoameričkoj zemlji.

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

ŠTA JE STARIJE,KOKA ILI JAJE?

Urednik Portala

Koliko daleko od lokacije pada atomske bombe trebate biti da biste preživjeli udar?

Urednik Portala

Pingvini i vidre ne mare za krizu, odbijaju jeftiniju ribu

Urednik Portala