Svijet

Preminula kraljica Elizabeta II

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak u 97. godini, javlja CNN.

Kraljica Elizabeta II., najdugovječniji britanski monarh čija je vladavina trajala sedam desetljeća, umrla je, objavila je Buckinghamska palača.

Elizabeta je stupila na prijestolje 1952. godine, nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI. Nadgledala je posljednje muke britanskog carstva, prebrodila globalne preokrete i domaći skandal i dramatično modernizirala monarhiju.

Umrla je u dvorcu Balmoral u Škotskoj nakon što su liječnici rekli da su u četvrtak postali zabrinuti za njezino zdravlje.

Elizabeta je vladala Ujedinjenim Kraljevstvom i 14 drugih kraljevstava Commonwealtha i postala jedna od najprepoznatljivijih žena koje su ikada živjele. Njezin sin, Charles, odmah je postao kralj nakon njezine smrti.

U Balmoral su stigli prijestolonasljednik princ Charles, vojvoda od Yorka princ Andrew, grof i grofica od Wessexa, Edward i Sophie i princeza Anne. Uz kraljicu je i stariji Charlesov sin, princ William. Princ Harry, prema pisanju britanskih medija, je na putu prema Balmoralu, ali bez supruge Meghan Markle. U Windsoru je ostala i supruga princa Williama, vojvotkinja od Cambridgea, Catherine.

Ranije ove godine kraljica Elizabeta proslavila je 70. godina na prijestolju.

Izvor:N1

Povezani članci

ZATVORENICI UMRLI IZA REŠETAKA, HRANE NESTALO PRIJE DVA MJESECA: UPRAVA ZATVORA KRIVI DRŽAVU

Urednik Portala

Kijevsko rodilište jednako radi i pod ruskom opsadom: ‘Nadam se da će mi sin živjeti u miru’

Urednik Portala

Plenković stigao u Kijev, dočekao ga Zelenski

Urednik Portala