Korona Virus

Prekretnica na pomolu: Japan razvija vakcinu protiv covida koje će vrijediti doživotno

Japan vakcina

Pred svijetom je treća godina borbe protiv koronavirusa, no dobra vijest stiže iz Tokija u Japanu – naime, ondje znanstvenici užurbano rade na revolucionarnoj vakcini koje će garantirati doživotnu učinkovitost, objavio je portal The Japan Times. Podsjetimo, postojeće vakcine zbog pada razine antitijela zahtijevaju ubrizgavanje pojačivača – tzv. booster doza – a nova vakcina trebala bi čovječanstvu donijeti veliki preokret – osim zdravstvene koristi, ona bi mogla dovesti i do značajnih financijskih ušteda – i to na globalnoj razini.

Michinori Kohara, professor emeritus s instituta Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science, početkom 2020. počeo je razmišljati o vakcini koja bi, poput onoga za velike boginje, pomoglo iskorijeniti opasan koronavirus. Kohara je puna tri desetljeća obrađivao temu virusa vakcinije (vaccinia virus), koji je korišten upravo u vakcini protiv velikih boginja, a koje je 1796. godine razvio britanski liječnik Edward Jenner. Njegova vakcina uspješno je iskorijenila zaraznu bolest, a posljednji poznati slučaj bio je pacijent iz Somalije 1977. godine.

Kohara je u travnju 2020. u suradnji s Nacionalnim institutom za zarazne bolesti počeo razvijati rekombinantni virus vakcinije, koji sadrži šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, uzročnika covida-19. Njegov tim odabrao je nepatogeni soj vakcinije pod nazivom DIs, koji djeluje kao izuzetno učinkovit i siguran virusni vektor.

Klinička ispitivanja 2023.

I istraživanja provedena na majmunima makakima također su pokazala da vakcina štiti primate od razvoja upale pluća, a količina virusa otkrivena u njihovim plućima bila je ispod granice – i to sedam dana nakon infekcije koronavirusom.

Japanski proizvođač lijekova Nobelpharma Co. planira provesti prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja Koharina cjepiva do početka 2023. U studiji će sudjelovati od 150 do 200 dobrovoljaca, uključujući i one koji su preboljeli infekciju te one potpuno cijepljene. Ako se potvrde učinkovitost i sigurnost, završna faza kliničkog ispitivanja trebala bi započeti odmah nakon toga, a komercijalizacija vakcine zacrtana je najranije za 2024. godinu.

Kohara tvrdi i kako njegovo cjepivo izaziva puno manje nuspojava. Tome u prilog ide i činjenica što su virusi u cjepivu protiv velikih boginja korišteni više od dva stoljeća i bili su sigurni. Podsjetimo, prije iskorjenjivanja velikih boginja 1980. godine, cjepivo se koristilo sve do 1976., a primili su ga gotovo svi ljudi rođeni prije 1976.

IZVOR: JUTARNJI.HR

Povezani članci

KORONA U USK- 65 NOVOZARAŽENIH OSOBA KORONAVIRUSOM

Urednik Portala

USK KORONA BILANS: UZ 254 NOVOZARAŽENIH OSOBA ZABILJEŽEN I JEDAN SMRTNI ISHOD

Urednik Portala

KORONA BILANS U USK: 138 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD

Urednik Portala