BiH Vijesti

PREGOVORI U NEUMU ZAVRŠENI, NASTAVAK U SARAJEVU: “NA MOMENTE SE ČINILO DA SMO NA PRAGU RJEŠENJA”

Dogovori o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini su okončani. Bar dio u Neumu. Ništa nije konačno dogovoreno, ali na stolu su rješenja o kojima treba nastaviti pregovarati. Kako je najavljeno, nastavak će uslijediti narednih dana vjerovatno u Sarajevu.

Umjereni optimizam posebnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), kako se čini prema trenutnim informacijama, djelomično je bio osnovan, ali konačnog rezultata nema.

– Što se tiče integriteta izbornog procesa, svi smo tu saglasni, stranci su nam pomogli. Imamo 80 strana raznog materijala, amandmana, mislim da ćemo nastaviti u Sarajevu – rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Međutim, što se tiče pitanja domova naroda i Predsjedništva BiH, Izetbegović je kazao da će se o tome još pregovarati.

– Prijatno sam iznenađen odnosom NiP-a, SBB-a i NES-a. Imali smo jedan zajednički stav i bili smo spremni da hrabro iskoračimo u odnosu na očekivanja hrvatske strane, tako da smatram da pregovori nisu završeni. Vjerovatno ćemo ih nastaviti sami u Sarajevu ili već negdje drugdje. Na momente se činilo da smo na pragu rješenja. Idemo dalje – poručio je Izetbegović

Eichhorst je ponovila da su “sastanci bili konstruktivni, a pitanja teška”. Konačnog dogovora nema.

– Moja poruka je da će se ovi razgovori nastaviti u narednim danima. Razgovorano je i o unaprjeđenju funkcionalnosti Federacije BiH. Ostvaren jeste napredak po određenim pitanjima. Ono što je najvažnije da se razgovori nastave. Malo je dana, ali uvijek je tako – rekla je, između ostalog Eichhorst.

Palmer je istaknuo da su se mogli čuti glasovi ljudi koji su govorili političkim liderima u Neumu da ne pregovaraju, ali da je činjenica da su bili konstruktivni razgovori, govori o tome da su lideri posvećeni rješavanju ovog pitanja.

 Okončali smo razgovore u Neumu, ali nismo došli do kraja procesa – kazao je na početku svoga obraćanja američki izaslanik istaknuvši da su stranke načinile progres po pitanju integriteta izbornog procesa.

izvor:crna hronika

Povezani članci

Ministarstvo odbrane BiH: Nejasno zašto MUP RS pravi popis pripadnika OS BiH

Urednik Portala

“Maturalni dan” učenika i učenica medresa i gimnazija Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini

Urednik Portala

(VIDEO) Vozio 13 kilometara u kontra smjeru na autoputu Banjaluka-Gradiška

Urednik Portala