Dijaspora

Požar u Sloveniji gasi 1.000 vatrogasaca: “Situacija je haotična”

eko hiljadu vatrogasaca na terenu se bori sa ogromnim požarima na granici između Italije i Slovenije. Požar se sa italijanske strane proširio na Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz vazduha u kojima su učestvovala tri slovenačka i dva italijanska helikoptera.

Više od hiljadu vatrogasaca trenutno se bori sa velikim požarom. Oko 17.00 sati na područje su stigla nova vatrogasna pojačanja iz cijele Slovenije.

“Teško je voditi evidenciju o vatrogascima jer je sve postalo jako zahtjevno”, rekao je za N1 Ervin Čurlič iz područnog stožera Civilne zaštite za sjevernu Primorsku.

Šef intervencije Simon Vendramin rekao je za N1 da mu trenutno nije poznat pun razmjer požara i stanje sela u kojem se požar proširio, jer je “situacija na terenu veoma haotična”. ali je potvrdio da će danas biti na terenu definitivno više od hiljadu vatrogasaca ukupno.

“Danas nećemo moći ugasiti požar. Nadajmo se da ovo neće biti najgori požar u istoriji Slovenije”, rekao je za N1 komandant Civilne odbrane Srečko Šestan.

Reporter N1 hjavio kako je na područje požara dolazi i sanitarna ili medicinska jedinica Slovenske vojske koja će biti spremna pomoći u slučaju trovanja dimom i eventualnih ozljeda.

“Prema posljednjim informacijama, ljekarska pomoć bila je potrebna petorici vatrogasaca, zadobili su lakše opekotine zbog gustog dima, a imali su i problema s disanjem. U pomoć dolazi i hrvatski Kanađanin; dakle, austrijski helikopter, koji je već tu, i italijanski i hrvatski vatrogasni avioni pomoći će u gašenju ovog zaista velikog požara iz zraka. Uslovi za gašenje iz vazduha izuzetno su otežani zbog zaista gustog dima, a sve dodatno otežava i kvar na vatrogasnoj hidrantskoj mreži, što znači da se voda za gašenje mora uvoziti sa drugog mjesta”, rekao je reporter N1 Jakob Murovec koji prati situaciju na terenu.

Ugrožena su naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu i Nova vas, gdje se stanovništvo evakuira.

Kako javlja Index.hr, u pomoć pristiže i hrvatski vatrogasni savez (HVZ).

„Danas u popodnevnim satima upućeno je 9 vatrogasaca sa 4 cisterne iz jedinica Umag i Pazin na čelu sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Serđom Šilićem“, kažu iz HVZ-a.

Izvor:N1

Povezani članci

Reakcija Hrvata nakon što su se našli na Putinovoj listi

Urednik Portala

Revijalna utakmica u sklopu “Cazinske zime”

Urednik Portala

Austrija-‎Od danas, 12. februar, pravilo 2G više se neće primjenjivati u maloprodaji

Urednik Portala