BiH

Potrošačka korpa u FBiH za samo jedan mjesec porasla za skoro 100 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec januar 2022. godine iznosi 2.357,04 KM i za 91,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec novembar 2021. iznosila je 1.022,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 23 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,36%.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:

1. Prehrana – 46,8%.

2. Stanovanje i komunalne usluge – 13,2%

3. Higijena i održavanje zdravlja – 7,0%

4. Obrazovanje i kultura – 8,5%

5. Odjeća i obuća – 13,6%

6. Prijevoz – 5,9%

7. Održavanje domaćinstva – 5,1%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest  stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest  stavki.

izvor:N1

Povezani članci

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA OVJERU KOALICIJA ZA UČEŠĆE NA OPĆIM IZBORIMA 2022. GODINE ISTIČE DANAS

Urednik Portala

Džaferović: Ova država još uvijek nije ono za šta su se borili borci ARBiH

Urednik Portala

Gudeljević odgovorila: Da li će građani ostati bez mogućnosti dobijanja pasoša?

Urednik Portala