Dijaspora

Poruka s protesta u Ženevi: Vjerujemo u multietičnost BiH i podršku Evrope

Oko 500 ljudi iz Švicarske i Francuske prisustvovalo je danas mirnom skupu podrške za Bosnu i Hercegovinu koji je održan u Ženevi. Zastave BiH zavijorile su se u centru Ženeve i odjeknule poruke “Živjela Bosna i Hercegovina!”.

Na skupu su viđene i zastave Republike BiH, te cvijeće – ljiljani. Na transparentima su poručili da su “presude Evropskog suda za ljudska prava osnova za budućnost BiH” i “Ja sam za mir”.

“Osjetili smo svi zabrinutost naroda. Dok smo mi širili poruke mira i tražili od svih onih čija je odgovornost da garantuje mir u Bosni i Hercegovini, stizale su nam informacije o dešavanjima u Banjaluci. Zaista je strašno! Ali uprkos svemu, mi ipak poručujemo da smo svi spremni stati u obranu suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine. Iako poruke koje nam stižu iz Banjaluke zvuče strašno, ne bojimo se. Jer čvrsto vjerujemo u multietničku Bosnu i Hercegovinu i na podršku Evrope i svijeta kako bi izbjegli tragediju kao onu prije 30 godina”, kazale su Ajla Kuduz i Sedina Delić Tanović, organizatorice protesta.

Pripremili su i peticiju koju će poslati generalnom sekretaru UN-a Antóniju Guterresu kojom zahtijevaju da se sankcioniše ponašanje Milorada Dodika, SNSD-a, njegovih partnera.

Danas je održan i skup podrške u Parizu, dok se masovni protesti bh. građana očekuju sutra u Belgiji, Norveškoj, Austriji, Švedskoj, Italiji itd.

Povezani članci

BH DIJASPORA U KANADI:Spasimo BiH!

Urednik Portala

SLOVENIJA-KRAJ EPIDEMIOLOŠKIH OGRANIČENJA U PRIVREDI

Urednik Portala

NJEMAČKA SE SPREMA ZA HAOS-POLA ZEMLJE U CRVENOM,STIŽE JAKA OLUJA,MOGUĆ TORNADO

Urednik Portala