Dijaspora

POPUŠTANJE-AUSTRIJA UVODI NOVE MJERE

Mi se držimo onoga što smo obećali. Sljedećim korakom 12. februara donosimo bitna olakšanja, koja su primjerena epidemiološkoj situaciji. Svi podaci i brojke proteklih sedmica nam pokazuju: Omikron, u usporedbi s prethodnim valovima, trenutačno nije akutna opasnost za naš zdravstveni sistem”, istakao je danas austrijski kancelar Karl Nehammer.

Nahammer je dodao:

“Razvoj na normalnim i jedinicama intenzivne njege je stabilan i nema preopterećenja medicinskih kapaciteta”. Unatoč tome nosite FFP2 masku ne samo tamo gdje je propisana nego i tamo kada ste u mnoštvu ljudi. I u slučaju da to još niste učinili: Vakcinišite se!”, poručio je Nehammer austrijskim građanima, posebno apelirajući na roditelje koji su trenutačno sa svojom djecom na zimskim praznicima, da se toga pridržavaju.

Tri koraka

Od subote 12. februara na snagu stupa drugi, od ukupno tri koraka popuštanja korona mjera, koje je nedavno donijela austrijska vlada. A to znači sljedeće: U trgovinama robe široke potrošnje “2G” pravilo (vakcinisan, COVID prebolio) odlazi u historiju. Dakle svi austrijski građani, a to znači i nevakcinisani mogu ponovno ulaziti i kupovati u svim trgovinama. Međutim, za sve i dalje na snazi ostaje obaveza nošenja FFP2 maske.

Isto pravilo vrijedi i za posjete muzejima, bibliotekama, dvoranama s umjetničkim programima i slično. Ono što je novo je da napokon, nakon gotovo tri mjeseca i nevakcinisani mogu otići k frizeru, pedikeru, kozmetičaru i koristiti usluge gdje dolazi do bliskih tjelesnih kontakata.

Ali uz uvjet da pritom predoče negativan koronatest. Dakle, kod frizera & Co. od subote više ne vrijedi “2G” nego “3G” pravilo (vakcinisan, prebolio ili negativno testiran). I obavezne FFP2 maske.

Istoga dana do popuštanja mjera doći će i kod priredbi. Na snazi i dalje ostaje “2G” pravilo, ali ukida se ograničenje broja posjetitelja. Za fitness centre & Co. popuštanje mjera najavljeno je tek u trećem koraku 19. februara. I dalje na snazi ostaju stroge mjere u ugostiteljstvu i pri okupljanjima. Lokali smiju raditi samo do ponoći, a kod okupljanja do 50 osoba bez prethodno označenih sjedećih mjesta na snazi je zabrana konzumacije jela i pića i sve vrijeme se mora obavezno nositi FFP2 maska. Obaveza FFP2 maski općenito vrijedi kako za zatvorene tako i za otvorene prostore.

Sigurnosna mreža

“Narednih dana i sedmica važno je staviti naglasak na dokazanu sigurnosnu mrežu FFP2 maski”, poručio je ministar zdravstva Wolfgang Mückstein.

Austrijski stručnjaci tvrde da se ova alpska zemlja trenutačno nalazi na vrhuncu omikron vala korona zaraze. Posljednjih dana broj novozaraženih u laganom je padu. Ali još uvijek izuzetno visok. U proteklih 24 sata zabilježeno je 27.087 novih slučajeva zaraze i još 24 smrtna slučaja. Trenutačno u Austriji aktivno od koronavirusa boluje gotovo 350.000 ljudi (342.898), od čega je njih 2.072 na bolničkom liječenju, uključujući 194 na intenzivnoj njezi. Od početka pandemije prije dvije godine do danas u 8,9 milionskoj Austriji je od koronavirusa ili njegovih posljedica umrla 14.271 osoba.

izvor:radiosarajevo.ba

Povezani članci

Njemačka: Od 01. februara na snagu stupa novo pravilo za Covid potvrde

Urednik Portala

Procurio plan Bruxellesa koji će šokirati članice EU-a: Ove zime ‘grijanje‘ na 19 stupnjeva!

Urednik Portala

Putovanje maloljetnika sa i bez roditelja, unutar i van granica EU

Urednik Portala