BiH Vijesti

Ponovo porasle cijene goriva, litar dizela u Sarajevu 3,76 KM

Porast cijena goriva u Bosni i Hercegovini je trend koji je zabilježen u proteklom periodu i poprilično je zabrinuo građane. Cijene ovog energenta se koriguju svakodnevno, sa njihovim rastom skupljaju i ostale namirnice, a prema jutrošnjim podacima u Federaciji BiH ponovo je došlo do njihovog povećanja.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, najskuplja cijena dizela u Sarajevu je 3,76 KM po litru na Petrol benzinskoj pumpi u ulici Put Mladih Muslimana 24, tačnije na tranzitu, a nešto niža od 3,71 KM po litru je također na ovoj pumpi u ulicama Branislava Nušića b.b. i Safeta Zajke b.b. gdje je litar 3,66 KM.

Odmah iza ove pumpe po cijenama je Green Oil u ulici Marka Marulića 4, na kojoj je cijena dizela po litru 3,66 KM.

Na ostalim benzinskim pumpama, cijena dizela u glavnom gradu BiH se kreće od 3,46 KM do 3,61 KM po litru, a najniža je na Energopetrolu kod Općinskog suda i na Hold Ini na Grbavici gdje je litar 3,41 KM.

Kada je riječ o benzinu, najniža cijena po litru SUPER 95 je također na Energopetrolu na Grbavici i iznosi 3,31 KM po litru. Ostale cijene ove vrste benzina se kreću od 3,36 KM do 3,56 KM po litru.

Kada je riječ o benzinu SUPER 98, najniža cijena je 3,16 KM po litru na pumpi TI OIL na Dobrinji dok je najviša 3,76 KM po litru na pumpi Bucomerc na području općine Novi Grad u ulici Džemala Bijedića 169A.

Važno je istaći da su ranija upozorenja struke bila da će cijene goriva u našoj državi rasti i do 4,00 KM po litru što će dodatno udariti građane “po džepu” i usložniti ionako komplikovanu ekonomsku situaciju.

S druge strane, vlast za sada nije poduzela nikakve konkretne poteze pa se tako očekuje da će to uraditi u što skorijem periodu poput fiksiranja cijena goriva ili ukidanja akciza.

Osim u Sarajevu, možete pratiti najviše i najniže cijene goriva i u ostalim gradovima Federacije BiH u aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine “FMT FBIH oil info“. Sve što trebate jeste da po ulasku u aplikaciju odaberete svoj grad i na obližnjim benzinskim pumpama pregledate cijene goriva poredane od najnižih ka najvišim.

Izvor:N1

Povezani članci

DŽANAN MUSA U POSJETI BH TELECOMU

Urednik Portala

BOSANSKI JEZIK JE ORIGINAL A SVI DRUGI U NAŠEM OKRUŽENJU SU PLAGIJAT I FALSIFIKAT BOSANSKOG JEZIKA

Urednik Portala

REIS KAVAZOVIĆ POZVAO GRAĐANE DA GLASAJU: NAŠA DUŽNOST JE DA SAČUVAMO DOMOVINU ZA GENERACIJE KOJE DOLAZE

Urednik Portala