BiH Vijesti

Političari u FBiH ne znaju za krizu: Narod gladuje, vlast sebi povećava plaće

Zaposleni u federalnim institucijama u 2022. godini potrošit će blizu 300 miliona maraka, od čega je 236,9 miliona KM planirano za plaće i naknade. U odnosu na prethodnu godinu, ovi troškovi veći su za 17,2 miliona KM, jer su, osim rasta plaća, predviđena i nova upošljavanja u Federalnoj upravi policije, Uredu za reviziju institucija, Poreznoj upravi FBiH, Sudskoj policiji, ministarstvima pravde i zdravstva te Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Nezapamćen val

Planirana su i sredstva za “bijeli hljeb” zastupnicima, ministrima i savjetnicima šest mjeseci po prestanku njihovog mandata. Za putovanja funkcioneri namjeravaju potrošiti 2,7 miliona KM, a za usluge prijevoza i goriva planirano je 2,9 miliona KM.

Solidarnost s najugroženijima, uprkos teškoj ekonomskoj i zdravstvenoj situaciji i dugogodišnjim primjedbama da nam je administracija preglomazna, ponovo će, čini se, izostati.

– Svaki put se ovdašnje etno-vlasti te kriminalne etno-bande, koje ni oko čega ne mogu da se dogovore, jedino lako dogovore oko povećanja svojih plaća, primanja, troškova, kupovine automobila, putovanja i svega ostalog što je građanima nedostupno. Svaki drugi dogovor koji bi bio u korist građana postaje sporan. Jer oni, zaboga, građane samo predstavljaju, a rade za sebe. Zato su oni predstavnici, parlamentarci, poslanici poslani od građana u skupštinu da rade za sebe umjesto za narod, kako su obećavali – kaže Esad Bajtal, ugledni bh. sociolog.

Dok socijalno ugroženi, penzioneri, poljoprivrednici, radnici, traže više plaće kako bi preživjeli nezapamćen val poskupljenja, vlast i okupljeni oko nje žive u svom svijetu visokih plaća i privilegija, pa ne razumiju probleme običnog čovjeka. Zbog toga i ne čude izjave najviših funkcionera SDA, poput Novalića ili Turković.

Samo cinik

– Samo neobrazovani cinik može izgovoriti da su gladni, siromašni, ojađeni građani, posljednji po kupovnoj moći u Evropi, razmaženi zato što kažu da su gladni. Imaš pravo da budeš gladan, ali nemaš pravo da kažeš da si gladan. Kad gladni kaže da je gladan, onda on to govori zato što je razmažen – ističe Bajtal.

Podsjeća da živimo u zemlji koja ima šume, rude, rijeke, more, u kojoj su građani posljednji po životnom standardu, a političari najplaćeniji u Evropi. Bajtal kaže da vlast bez rezultata prevarama opstaje već dvije i po decenije od rata i da BiH vlada prebogata, osiljena, drska i neobrazovana manjina.

Glas za grobare

– Nije moguće da građani uvijek glasaju za svoje grobare. To logički nije uredu. Zato onakvi izbjegavaju elektronsku kontrolu izbora. Je li to slučajno ili je to vrsta priznanja šta oni rade na izborima? Ako ste pošteni, ako su rezultati regularni i ako nam je dobro da smo razmaženi, zašto bježite od kontrole izbora – pita se Bajtal.

izvor:dnevni avaz

Povezani članci

DŽAFEROVIĆ UPUTIO BIDENU TELEGRAM SAUČEŠĆA: VELIKA TRAGEDIJA ZA AMERIČKI NAROD

Urednik Portala

USVOJEN PRIJEDLOG ODLUKE O BUDŽETU FISKALNOG SAVJETA BIH ZA 2022. GODINU

Urednik Portala

REIS KAVAZOVIĆ ORGANIZIRAO IFTAR ZA PRIVREDNIKE: NEMOJTE ZAVIDJETI JEDNI DRUGIMA

Urednik Portala