Regija Vijesti

POLICIJA OBJAVILA DETALJE-HAKERSKI NAPAD NA A1 NAPRAVIO MALOLJETNIK

Policija je objavila detalje hakerskog napada na A1. Haker koji je upao u sistem A1 te ukrao lične podatke i tražio 500.000 dolara je – maloljetnik.

Pretražili stan i račune

Kako smo ranije saznali, a što policija ne spominje, radi se o tinejdžeru s područja Slavonskog Broda.

“Možemo potvrditi da policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno preduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinioca krivičnog djela oštećenje računarskih podataka i iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska”, piše policija.

“Mjere i radnje preduzete tokom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i preduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počiniocu krivičnih djela kojima je oštećena firma A1.

U skladu sa navedenim, policijski službenici Službe kibernetičke bezbjednosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, sproveli su danas tokom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računara, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinilac krivičnih djela na štetu TD A1 Hrvatska.

Osoba za koju se sumnja da je počinilac je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnosti iznositi više podataka”, napisali su.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, dodali su.

A1 prijeti velika kazna

Hakerskim napadom i krađom ličnih podataka zahvaćeno je najmanje 100.000 korisnika. Iz A1 su, između ostalog, poručili da oštećeni korisnici ne treba da budu zabrinuti jer je riječ o osnovnim podacima koji su dostupni i drugdje, premda OIB baš i nije tako dostupan, a i to je podatak koji je procurio među raznim ličnim podacima koji su ukradeni poput imena i prezimena, adrese, broja telefona…

Agencija za zaštitu podataka sprovodi kontrolu kojom se treba utvrditi da li je teleoperator napravio propuste u zaštiti podataka svojih korisnika. Agencija za zaštitu ličnih podataka danas i sutra sprovodi nadzor kako bi ustanovili je li A1 dovoljno zaštitio podatke svojih korisnika. Ako ustanove propust, A1 bi mogao platiti kaznu do 10 miliona evra ili dva posto godišnjeg prometa na svjetskom nivou.

Ako se nepravilnost utvrdi, potrošači bi mogli podnijeti pojedinačne zahtjeve teleoperatoru za naknadu štete, rekla je za HRT Dijana Kladar, specijalizovana za prava potrošača.

“Ono što često pitaju koja bi to šteta mogla biti, na primjer možemo raspravljati o tome postoji li neka duševna bol, postoji li neki strah. Znači, činjenica je da potrošači sada sigurno strahuju što će se dogoditi s njihovim osobnim podacima, ali tu štetu morate dokazati, to nije samo tako. Šteta je nešto što se mora dokazati, ona ima određene elemente”, rekla je Kladar, prenosi Index.

izvor:nezavisne novine

Povezani članci

Srbija zabranila izvoz ulja

Urednik Portala

Džaferović u posjeti Kraljevini Nizozemskoj, danas i sutra nekoliko sastanaka

Urednik Portala

Akcija tima 4Life:Ogrijevna drva za porodice u potrebi!

Urednik Portala