BiH

PO UZORU NA SARAJEVO-I PORODILJE U TUZLI DOBIJATI ĆE PO 1.000,00 KM MJESEČNO

Skupština Tuzlanskog kantona danas je jednoglasno usvojila inicijativu na osnovu koje se porodiljama u tom kantonu omogućava dobijanje naknade od po hiljadu konvertibilnih maraka mjesečno.

Naime, danas je na inicijativu Kluba zastupnika Demokratske fronte Kantonalna skupština u Tuzli donijela odluku na osnovu koje se porodiljama i u tom kantonu omogućava dobijanje po hiljadu konvertibilnih maraka mjesečno.

“Tuzlanski kanton izjednačava iznos naknade za majke nakon porođaja s majkama porodiljama iz Kantona Sarajevo. I naše majke porodilje će usvojenom inicijativom primati iznos od hiljadu konvertibilnih maraka u vremenskom periodu od godinu nakon poroda”, kazao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK.

Ova inicijativa se odnosi i na majke porodilje bez obzira na to da li su u radnom odnosu ili ne, a kako je istaknuto na današnjoj sjednici, Vlada TK bi trebala već iduće sedmice, kao što joj je i naloženo, hitno donijeti odluku u skladu s usvojenom inicijativom.

Posjećamo, koncem decembra prošle godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.

Time je omogućeno da svaka porodilja mjesečno, u trajanju od godinu, dobija iznos u visini prosječne plate u Federaciji BiH, koja sada iznosi okvirno hiljadu KM,navode iz klixa.

Povezani članci

POMAMA ZA UGLJEM IZ BIH

Urednik Portala

Igor Dodik najavio tužbu protiv ambasadora Nelsona

Urednik Portala

SVE JE SKUPO I TEK ĆE POSKUPJETI: U BIH O PROIZVOĐAČIMA HRANE BRINE 13 MINISTARSTAVA

Urednik Portala