Vijesti

Plenković o kandidatskom statusu: ‘Svima je jasno da Komšića ne biraju Hrvati. To je loše za BiH’

Na pitanje može li Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, odgovorio je da može, ali…

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je NATO samit u Madridu, odlazak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića te odustajanje Turske od blokade članstva Finske i Švedske u NATO-u.

Podsjećamo, Milanović je tvrdio da će uložiti veto na članstvo dviju zemalja ako BiH ne dobije status kandidata u EU, odnosno ako se u BiH ne riješi pitanje izbornog zakona. Plenković je rekao da ne zna šta će Milanović govoriti i raditi na samitu u Madridu.

– Ne znam što će reći predsjednik, on je otišao na summit. Stav vlade je jasan, ako su naše dvije partnerice odlučile napustiti neutralnost zbog prijetnje sigurnosti, ja ih razumijem. Ne zaboravimo da se njihovim novcima gradio i Pelješki most. Jednom kad si u Uniji, imaš solidarnost kao glavno načelo i poštuješ se i pomažeš. Nismo u poziciji da sebe izoliramo a time ne bi pomogli ni Hrvatima u BiH, rekao je.

Na pitanje može li Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, odgovorio je da može, ali…

– Može, ako ispuni nekoliko najvažnijih uvjeta. Prvi put Evropsko vijeće kaže da je spremno dati status kandidata ako ispuni najvažnije reforme. Jedna od njih je izborna reforma koja rješava problem izbornog inženjeringa koja dovodi Hrvate u neravnopravan položaj. Svima je jasno da Komšića ne biraju Hrvati. To je loše za BiH, rekao je.

Plenković navodi kako je veliki napor međunarodne zajednice pokrenut na poziv Hrvatske.

– Nije se Michel bavio s BiH sam od sebe. On se bavio tim na poziv Hrvatske da se angažira. Gotovo svi Hrvati u BiH imaju hrvatsku putovnicu, kaže Plenković.

Povezani članci

KOD NAS JE SVE MOGUĆE: RIZO DOBIO DONACIJU, PA MU SAD OD PENZIJE ODBIJAJU RATE

Urednik Portala

MEDIJI OBJAVILI DA LIDL NAPUŠTA BH. TRŽIŠTE: IZ OVE KOMPANIJE DEMANTOVALI TVRDNJE

Urednik Portala

Javno priznala stranačko zapošljavanje na 2 pozicije: Stigla krivična prijava

Urednik Portala